Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Lībija noraida Lokerbijas lietas izmeklētāju vizītes iespēju

Lībijas iekšlietu ministrs Favzi Abdelali otrdien noraidīja iespēju, ka valsti varētu apmeklēt britu policijas pārstāvji, lai izmeklētu1988.gadā notikušo pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu virs Lokerbijas pilsētas, Skotijā, vai teju pirms 20 gadiem Londonā pie Lībijas vēstniecības notikušo britu policistes Ivonnas Flečeres slepkavību.

"Lielbritānijas un Lībijas starpā nav tāda līguma, kurā kas tāds būtu atļauts," sacīja ministrs Abdelali, norādot, ka Londonai vēl būtu pašai jāsniedz paskaidrojumi par tās darījumiem ar tagad jau gāztā diktatora Muamara Kadafi režīmu.

"Kāpēc viņi par to klusēja visus šos gadus un paceļ šo jautājumu tikai tagad, kad mēs atrodamies pārejas periodā un pēc diktatūras desmitgadēm veidojam mūsu institūcijas no nulles," vaicāja ministrs.

No savas puses Abdelali sacīja, ka vēlas, lai tiktu izmeklētas gāztā diktatora dēla Seifa al Islāma apsūdzības, ka bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs bijis viņa tēva politiskais padomdevējs.

Blēram bija svarīga loma, lai panāktu diplomātisko attiecību uzlabošanos abu valstu starpā, un viņš vairākkārt apmeklējis Lībiju pēc 2004.gada.

"Kāpēc britu valdība uzlaboja attiecības ar Kadafi? Šajā lietā starp bijušo Lībijas režīmu un britu valdību kaut kas notika, lai izbeigtu strīdu," norādīja Abdelali.

"Vai Amerika un Lielbritānija nepieņēma miljonus dolāru no Kadafi kā cenu, lai izbeigtu šo [Lokerbijas] lietu? Kas atbrīvoja Abdelbasetu al Megrahi (Lokerbijas spridzinātāju)? Vai mēs?" vaicāja ministrs.

Britu valdība varētu lūgt Lībijas varasiestādes uzsākt Lībijā izmeklēšanu, un Lībijas puse tad varētu dalīties ar informāciju ar britu policiju, ierosināja Abdelali. Londona arī vēlas iegūt informāciju par Londonā 1984.gadā demonstrācijas gaitā līdzās Lībijas vēstniecībai Londonā notikušo britu policistes Ivonnas Flečeres slepkavību.

Atbilstoši vienai notikušā versijai liktenīgie šāvieni raidīti no Lībijas vēstniecības telpām, tomēr visi vēstniecības darbinieki tika deportēti uz Lībiju, ievērojot viņu diplomātisko imunitāti, un nekādas apsūdzības netika izvirzītas.

1988.gada 21.decembrī virs Skotijas pilsētas Lokerbijas uzsprāga ASV aviosabiedrības Pan Am reisa Frankfurte-Ņujorka pasažieru lidmašīna, bojā gāja visi 259 pasažieri, apkalpes locekļi, kā arī 11 cilvēki uz zemes. Lielākā daļa bojāgājušo bija ASV un Lielbritānijas pilsoņi.

Par pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu 2001.gadā tika notiesāts lībiešu slepenā dienesta aģents Abdelbasets al Megrahi, kuram tika piespriests mūža ieslodzījums.

Tomēr Skotijas valdība 2009.gada 20.augustā, pamatojoties uz "žēlsirdības apsvērumiem", atbrīvoja Megrahi, kurš sirgst ar neārstējamu vēža formu. Tolaik mediķu slēdziens liecināja, ka Megrahi atlikuši vien trīs mēneši, ko dzīvot. Taču arī divarpus gadus pēc atbrīvošanas viņš joprojām ir dzīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits