Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Lībijas nemiernieki Kadafi lojālajiem spēkiem dod laiku padoties līdz sestdienai

Lībijas nemiernieku izveidotās Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils, piedraudot ar militāra spēka lietošanu, līdz sestdienai devis laiku padoties Lībijas diktatoram Muammaram Kadafi lojālajiem spēkiem Sirtē un citur.

Abdeldžalils žurnālistiem Bengazi otrdien paziņoja, ka Kadafi lojālajiem spēkiem līdz sestdienai ir jāpadodas Sirtē un citās Lībijas vietās, pretējā gadījumā nemiernieki teritorijas Lībijas centrālajā un dienvidu daļā, kā arī Kadafi dzimto pilsētu Sirti ieņems ar militāru spēku. Viņš arī aicināja vietējos iedzīvotājus sadarboties ar nemierniekiem.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) civilās aizsardzības un humānās palīdzības komisija (ECHO) ziņojumā, kas nonācis aģentūras "Reuters" rīcībā teikts, ka Kadafi lojālie spēki ir bloķējuši ūdens padevi divām trešdaļām galvaspilsētas Tripoles. Humānās palīdzības aģentūras ar kravas mašīnām un kuģiem mēģina piegādāt nepieciešamo dzeramo ūdeni.

Lielāko daļu ūdens Tripolē piegādā no īpaši pēc Kadafi rīkojuma mākslīgi izveidotas upes, kurā nonāk ūdens, kas tiek izpumpēts no Sahāras tuksneša dzīlēm. Tomēr Tripolei domātais ūdens plūst caur Sirti, un Kadafi spēki tur ir bloķējuši ūdens plūsmu uz galvaspilsētu.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) cilvēktiesību pārstāvis Ženēvā Ruperts Kolvils norādīja, ka ūdens piegāžu slēgšanu vat klasificēt kā noziegumu pret cilvēci.

"Neesmu saņēmis ziņas, ka tā ir tīša atslēgšana. Tomēr tas ir iespējams. Ūdens ir dzīvībai nepieciešams," viņš teica preses konferencē, piebilstot, ka, "ja kāds tīši atslēdz ūdens piegādes ar mērķi nogalināt cilvēkus, tas uzskatāms par starptautisku noziegumu, iespējams, noziegumu pret cilvēci. Tomēr pagaidām šajā gadījumā to nesaskatu".

ECHO ziņojumā teikts, ka ūdens daļēji tiek piegādāts no publiski pieejamām akām Tripolē un tās apkārtnē, bet daudzām mājām, izņemot vecpilsētu un pilsētas centru, ir saglabātas savas akas.

Tomēr ūdens šajās akās ir pārāk sāļš, lai to izmantotu dzeršanai. Veikali palēnām atsāk darbu un tajos joprojām ir pieejams dzeramais ūdens pudelēs, tomēr tas ir ļoti dārgs.

Savukārt Romā bāzētā ANO Pasaules pārtikas programma paziņoja, ka viens no programmas kuģiem ANO bērnu aģentūras UNICEF vārdā ir ceļā no Maltas uz Tripoli un ved 500 tūkstošus litru ūdens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits