Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Lībijas pagaidu vadītājs: Kaujinieku grupējumu savstarpējās cīņās var sākties pilsoņu karš

Lībijai draud pilsoņu karš, ja tā nespēs savaldīt bruņotos grupējumus, kas daudzviet kontrolē situāciju pēc Muammara Kadafi režīma krišanas, paziņoja Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils pēc tam, kad otrdien Tripolē apšaudē divu bijušo nemiernieku grupu starpā gāja bojā pieci cilvēki. "Tagad esam starp divām sāpīgām iespējām," Abdeldžalils teica trešdien sanāksmē Lībijas austrumu pilsētā Bengazi.

"Vai nu mēs stingri cīnāmies pret šādu vardarbību un pakļaujam Lībijas iedzīvotājus militārai konfrontācijai, kas mums nav pieņemama, vai arī sadalāmies un tad būs pilsoņu karš," viņš teica, runājot par agrāko nemiernieku bruņoto grupējumu savstarpējām cīņām.

"Ja nav drošības, nebūs likuma, nebūs attīstības un nebūs vēlēšanu," viņš teica, norādot, ka tad "cilvēki likumu ņem savās rokās".

Pagaidu pārejas nacionālā padome mēģina izveidot pilnībā funkcionējošu armiju, kas gādātu par drošību valstī, tomēr Abdeldžalils atzina, ka progress ir pārāk lēns.

"Mums nav drošības, jo kaujinieki nav nodevuši savus ieročus, neskatoties uz to, ka viņiem ir dota tāda iespēja ar vietējo padomju starpniecību," viņš teica. "Reakcija pagaidām ir vāja, cilvēki joprojām turās pie saviem ieročiem," piebilda pagaidu Lībijas vadības līderis.

Kopš Kadafi režīma krišanas oktobrī jau vairākkārt izcēlušās sadursmes starp kaujinieku grupām, kuras vēl pirms dažiem mēnešiem vienojās cīņā pret 42 gadus valdījušo Kadafi režīmu.

Šo bruņoto grupējumu, kas bāzējas dažādās vietās, kur agrāk atradās nemiernieku atbalsta punkti, izformēšana ir izaicinājums jaunajai Lībijas varai. Lai gan tiem ir nozīmīga loma valsts galveno iestāžu drošības garantēšanai, ieroči un centrālās uzraudzības trūkums ļauj grupējumiem pārņemt kontroli savās rokās reģionos, kur tie ir atbildīgi par drošību. Viņi cits ar citu cīnās par ietekmi Lībijā, un uzskata, ka, lai iegūtu daļu politiskās varas, viņiem ir jāsaglabā savu spēku klātbūtne galvaspilsētā.

Bijušie nemiernieki un atsevišķa kaujinieku grupa no Misratas pilsētas otrdien Tripolē atklāja uguni ar automātiem, raķešgranātām un pretgaisa aizsardzības ieročiem, stāstīja Valids Šuaibs no Tripoles Militārās padomes, norādot, ka sadursmes izcēlās, jo Jaungada naktī Tripoles kaujinieki aizturēja kādu Misratas kaujinieku, kas tika turēts aizdomās par laupīšanu, bet Misratas kaujinieku viņu vēlāk mēģināja atbrīvot.

Atbrīvošanas mēģinājums neizdevās un tika aizturēti vēl vairāki Misratas kaujinieki, lai gan ar augsta ranga militārpersonas starpniecību izdevās vienoties, ka pārēji tiek atbrīvoti, bet tas, kas tiek turēts aizdomās par laupīšanu, paliek apcietinājumā.

Cits Misratas kaujinieku grupējums mēģināja atbrīvot aizturēto, atklājot uguni uz Tripoles Militārās padomes ēku pašā pilsētas centrā. Vairākas stundas ilgajā apšaudē gāja bojā trīs Misratas kaujinieki un divi Tripoles grupējuma bruņotie vīri.

Lībijā  februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara   Kadafi   režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada, un tas tika gāzts augustā, bet   Kadafi   tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits