Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lielbritānijā un Krievijā sākusies vakcinēšana

Šonedēļ Lielbritānijā sākusies ilgi gaidītā vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu (SARS-CoV-2), tomēr ārsti brīdina, ka šis būs ilgs process un sabiedrībai nevajadzētu aizmirst par visiem piesardzības pasākumiem. Piecdesmit slimnīcas Lielbritānijā kalpo par galvenajiem vakcinēšanās un BioNTech/Pfizer izstrādāto vakcīnu uzglabāšanas punktiem.

Vienlaikus arī Maskavā ir sākusies vakcinācija. Krievija izmanto pašu radīto vakcīnu Sputnik V, kurai, kā apgalvo vietējie zinātnieki, ir 92% efektivitāte. Tiesa gan, šī vakcīna nav saņēmusi starptautisko zāļu uzraugu apstiprinājumus, tāpēc, visticamāk, vairumā rietumvalstu netiks izmantota. 


Vajadzēs mēnešus

Anglijas veselības aprūpes dienesta vadītājs Stīvens Poviss brīdinājis, ka valsts vēsturē plašākā vakcinācijas programma ir ''maratons, nevis sprints''. Viņš skaidrojis, ka vajadzēs mēnešus, lai vakcinētu personas ar augstāko inficēšanās risku. ''Es aicinu visus turpināt darīt visu nepieciešamo, lai apspiestu vīrusu, kā arī sekot līdzi vietējiem ierobežojumiem, lai pasargātu veselības aprūpes personālu, kamēr viņi veic šo nozīmīgo darbu,'' sacījis veselības ministrs Mets Henkoks. BBC raksta, ka vakcīnas ir ievestas slimnīcās, bet pati vakcinācija sākas no otrdienas. Par vakcīnu programmu atbildīgie norādījuši, ka liels izaicinājums būs vakcinēt aprūpes namos dzīvojošos, un pagaidām nav publicēts plāns, kā tas notiks, ziņo Politico. Savukārt aprūpes namu darbinieki vakcīnu varēs saņemt slimnīcās. 

Tā kā vakcīnas nepieciešams transportēt mīnus 70 grādu temperatūrā, ļoti liela uzmanība tiek pievērsta loģistikai.

Mediji skaidro, ka informācija par katru kasti tiek rūpīgi pārbaudīta, lai medikamentu uzraugi būtu droši, ka tā nav atradusies siltumā. Vakcīnu ampulas arī tiek pārbaudītas vizuāli. Zāļu uzraugi apgalvo, ka, neskatoties uz lielo steigu, tiek ievēroti visi drošības standarti. ''Es gribētu uzsvērt, ka ir ievēroti augstākie drošības, efektivitātes un kvalitātes standarti, starptautiskie standarti,'' sacīju zāļu uzraudzības aģentūras vadītāja Džūna Reina. 

Britu izklaides mediji nedēļas nogalē vēstīja, ka karaliene Elizabete II un viņas vīrs ''nesaņems vakcīnu ārpus kārtas'' un gaidīs rindā līdz brīdim, kad uzsāks vakcinēt personas virs 80 gadiem. Kā ziņo The Guardian, arī virkne citu britu sabiedrībā zināmu cilvēku ir paziņojuši, ka vakcinēsies, kad pienāks viņu kārta. 


Plāno un vakcinē

Aizvadītās nedēļas nogalē pašradīto vakcīnu sāka izmantot arī Krievija. Pašlaik pirmā vakcinēšanās kārta norit tikai Maskavā. Sputnik V vakcīna, kura nav apstiprināta starptautisko uzraugu iestādēs, transportēta uz septiņdesmit dažādām slimnīcām. Pirmajā kārtā tiks vakcinēti medicīnas nozares darbinieki, skolotāji un dažādi sociālo darbu veicēji. Lai vakcīna būtu efektīva, nepieciešamas divas injekcijas.

Jāmin gan, ka nedz šai vakcīnai, nedz otrai, kura arī izstrādāta Krievijā, nav pabeigta pēdējā testu kārta, kas paredzēta, lai noskaidrotu, cik efektīva un droša tā ir.

''Galvenais ir būt pirmajiem – pirmajai valstij, kas rada vakcīnu, un pirmajai, kas sāk vakcinēt,'' steigu sarunā ar Deutsche Welle kritizējis politikas pētnieks Iļja Grašenkovs. Jāmin gan, ka krievu izstrādātās vakcīnas paraugi jau nosūtīti uz Serbiju, Ungāriju un Venecuēlu, bet ar Indiju un Ķīnu, kura ir izstrādājusi savu vakcīnu, vēl turpinās pārrunas.

Savukārt citviet aktīvi strādā pie vakcinēšanās plāniem. Zināms, ka ASV tuvāko nedēļu laikā sāks izplatīt vakcīnu, bet ES, visticamāk, to darīs tikai nākamā gada janvārī. Šveice, kā raksta portāls Swissinfo, apņēmusies līdz nākamā gada vasarai vakcinēt sešus miljonus, teju trīs ceturtdaļas no visiem valsts iedzīvotājiem. Turīgā valsts jau rezervējusi 13 miljonus dozu no diviem vadošajiem vakcīnu uzņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits