Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Lielie upurēšanas svētki šoreiz dubulti

Svētdienas rītā Misrātu nevar pazīt - pilsēta kļuvusi neierasti klusa, stundām ilgi ielās neredz tikpat kā nevienu cilvēku, slēgti paliek veikali un nelielās kafejnīcas, arī automašīnu pavisam maz. Augstās mūra sienas nošķir privāto dzīvi no garāmgājēju skatiem, un tas piešķir pilsētai vēl tukšāku izskatu.

Taču tukšums ir mānīgs. Divdesmitgadīgi puiši laipni ieaicina mani savas mājas pagalmā. Tur baltos plastmasas krēslos sēž vecākie - tie, kam pāri četrdesmit, līdzās uz pusi jaunāki lībieši, bet netālu vairāki sešus līdz astoņus gadus veci bērni. Tā ir viena liela ģimene, ar kuru mani iepazīstina Salems Elsūrs.

Nokļuvis pagalmā, redzu pie sienas lielos āķos karājamies jau nodīrātus astoņus jērus - tā ir liecība, ka sākušies trīs dienas ilgie Upurēšanas svētki, kas arī ir neierastā klusuma cēlonis. Kaujot jērus, musulmaņi godina pravieti Ibrāhīmu (Ābrahamu), kas bijis gatavs upurēt Allāham savu dēlu Ismaīlu. Visu iepriekšējo nedēļu bija redzama gatavošanās svētkiem - katrs, kura ienākumi to ļāva, iegādājās jērus.

49 gadus vecais gāzes kompānijas darbinieks Salems stāsta, ka šogad Eid al Adha - tā sauc upurēšanas svētkus - esot īpaši, dubulti svētki. Pirmie pēc Muammara Kadāfi nāves. «Mūsu upuris uzvaras izcīnīšanā arī bija smags, Misrātā Kadāfi spēki nogalināja 1300 cilvēku, un šo zaudējumu ne ar ko nav iespējams aizstāt,» saka Salems. Viņa vecākais dēls, deviņpadsmitgadīgais Abdusalems arī karojis, tāpat viņa brālēni un daudzi skolas biedri. Iepriekš viņiem nav bijis nekāda priekšstata par ieročiem, taču šī izglītošanās notikusi ātri. Pieciem Salema tuviem radiniekiem esot ļoti paveicies, jo viņi tikuši dzīvi ārā no Kadāfi lojālistu cietuma Sirtā. «Uz cietumu viņus aizveda vēl pirms kara. Tā bija veiksme, ka strādāja telefoni, mēs pastāstījām par notikušo draugiem Tripolē, viņi neatlaidīgi zvanīja uz Sirtu, un, pateicoties šīm pūlēm, izdevās viņus izvilkt no cietuma. Nebūtu šo zvanu, viņi noteikti nepaliktu dzīvi.»

Vairāki jēri drīz tiek sadalīti gabalos - saskaņā ar svētku tradīciju tos nosūta kaimiņiem un radiniekiem, netiek aizmirsti arī nabagi. Vakarā nāk ciemiņi - vīrieši, visi ģērbušies tradicionālajā kreklā, kas stiepjas gandrīz līdz potītēm. Visi smaida un joko, bet, kad atskan aicinājums no mošejas, vecākie ieiet lielā garāžā un tur uz paklājiem lūdz Allāhu. Pēc lūgšanas sākas mielasts, kurā ēd makaronus ar vārītu jēra gaļu, dzer tēju un kafiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits