Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Likvidēts pēdējais šķērslis South Stream būvniecības uzsākšanai

Krievija un Turcija gada beigās negaidīti panākušas vienošanās uzreiz vairākos enerģētikas jautājumiem, vēsta laikraksts Kommersant. Tā Gazprom saņēmis no Turcijas atļauju gāzes vada South Stream būvniecībai – šīs atļaujas neesamība bija pēdējais šķērslis projekta realizācijas ceļā. Tāpat abas valstis parakstījušas papildinājumus diviem līgumiem par gāzes piegādēm.

Laikraksts norāda, ka straujās attiecību uzlabošanās iemesls, visticamāk, ir Krievijas puses piedāvātās papildus atlaides gāzes cenām. Vienlaikus analītiķi izteikuši šaubas, vai South Stream tiks uzbūvēts pieteiktās jaudas apmēros, ņemot vērā Gazprom plānus modernizēt Ukrainas gāzes transporta sistēmu (GTS) un paplašināt jau funkcionēt sākušo gāzes vadu Nord Stream.

Trešdien Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins pēc tikšanās ar Turcijas enerģētikas un dabas resursu ministru Taneru Jildizu paziņoja, ka Turcijas puse devusi galīgo atļauju gāzes vada South Stream tās ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Tādējādi Krievija ir saņēmusi visas nepieciešamas un beznosacījuma atļaujas no valstīm, caur kuru teritoriju plānots gāzes vads. Par šo atļauju Gazprom ar Turciju nevarēja vienoties vairākus mēnešus. Kas kļuvis par pozitīva Turcijas lēmuma cēloni, netiek atklāts, norāda laikraksts.

Gāzes vada South Stream maršruts plānots pa Melnas jūras dibenu no Krievijas uz Bulgāriju, bet pēc tam pa Serbijas, Ungārijas, Slovēnijas, Austrijas un Ziemeļitālijas teritorijām. Atzari ies uz Horvātiju, Maķedoniju, Grieķiju un Turciju. Pēc 2015. gada pa to paredzams eksportēt 15,75 miljardus kubikmetru gāzes gadā, bet 2018. gadā projektam ir jāsasniedz jauda 63 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Šī gada septembrī projekta dalībnieki arī parakstīja akcionāru līgumu. Atbilstoši tam, Gazprom būs lielākais akcionārs ar daļu 50%, ENI daļa būs 20%, bet EDF un Wintershall piederēs pa 15%.

Tāpat trešdien Gazprom un Turcijas gāzes kompānija Botas parakstīja papildinājumus pie ilgtermiņa kontraktiem par gāzes piegādēm –1997. gada 25 gadu līgumam par piegādēm pa Blue Stream un 1998. gada 23 gadu līgumam par piegādēm caur Ukrainu. Saskaņā ar papildinājumiem, gāzes eksporta uz Turciju apjoms palielināsies vismaz par 2 miljardiem kubikmetru, norāda laikraksts, piebilstot, ka 2011. gada Krievijas gāzes piegādes Turcijai sasniegs 25,8 miljardus kubikmetru, kas jau ir absolūts rekords Krievijas – Turcijas sadarbības ietvaros.

Vienlaikus Kommersant, atsaucoties uz nozares ekspertiem norāda, ka Turcijai, visticamāk, izdevies panākt papildus atlaides un atvieglojumus gāzes piegādēm. Tāpat gāzes līgumi varētu būt noslēgti, saistot tos ar citiem Krievija un Turcijas projektiem atomenerģētikas un naftās sfērās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ārlietu ministrus kritizē par dalību protestā

Gruzijas valdošās partijas Gruzijas sapnis amatpersonas asi kritizējušas Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus par piedalīšanos protestos pret "ārvalstu aģentu" likumu. Ministru ...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits