Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Londonā ar mačeti nogalināts karavīrs, uzbrucējus sašāvusi policija

Londonas dienvidaustrumos trešdien ar mačeti bruņoti vīrieši nogalinājuši kādu cilvēku, kurš saskaņā ar izskanējušo informāciju bijis karavīrs. Uzbrucējus sašāvusi policija, apstiprināja likumsargu pārstāvis.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons paziņojis, ka pastāv liela iespējamība, ka notikušais bijis terorakts. Kemerons uzbrukumu nodēvējis par "šausminošu noziegumu" un nolēmis no vizītes Parīzē atgriezties jau trešdienas vakarā. "Mēs arī iepriekš esam pieredzējuši šādus uzbrukumus, mēs vienmēr esam devuši prettriecienu," sacīja Kemerons.

Uzbrukums noticis netālu no armijas kazarmām Vuličā.

Parlamenta deputāts Niks Reinsfords pavēstījis, ka nogalinātais bijis karavīrs, taču šī informācija pagaidām vēl nav apstiprināta.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tā cenšas noskaidrot, vai nogalinātais bijis karavīrs.

Iekšlietu ministre Terēze Meja sasaukusi valdības ārkārtas reaģēšanas komitejas sēdi, kurā nolemts pastiprināt drošības pasākumus pie Vuličas kazarmām un citām militārajām bāzēm Londonā.

"Esmu saņēmusi apstiprinājumu, ka kāds vīrietis ticis noslepkavots brutālā veidā," sacīja ministre. "Bruņoti policisti sašāva divus citus vīriešus, kuri šobrīd saņem medicīnisko palīdzību."

Meja notikušo nodēvējusi par uzbrukumu visai Lielbritānijai, un apstiprinājusi, ka pastāv pārliecinoši pierādījumi, ka uzbrukums bijis terorakts.

Arī ceturtdienas rītā paredzēta valdības ārkārtas reaģēšanas komitejas sēde, kuru vadīs Kemerons.

Uzbrucēji nogādāti katrs savā slimnīcā. Viens no viņiem atrodas nopietnā stāvoklī. Aculiecinieki stāsta, ka uzbrucēji skandējuši "Allahu Akbar" ("Dievs ir dižens").

Sākotnējā informācija liecina, ka uzbrukums varētu būt saistīts ar islāmistiem, taču šīs ziņas nav oficiāli apstiprinātas. Telekanāla ITV demonstrētajos kadros viens no uzbrucējiem dzirdams sakām: "Mēs zvēram pie visvarenā Allāha, ka nekad nebeigsim cīņu pret jums."

"Vienīgais iemesls, kāpēc mēs nogalinājām šo cilvēku, ir tas, ka musulmaņi mirst ik dienas. Šis britu karavīrs ir acs pret aci, zobs pret zobu," viņš sacījis. "Jūs nekad nebūsiet drošībā. Atceliet savu valdību, jūs tai nerūpat," viņš paziņojis. "Es atvainojos, ka sievietēm tas šodien bija jāpiedzīvo, taču mūsu zemē mūsu sievietēm jāredz tas pats."

Tiek vēstīts, ka viens no uzbrucējiem angliski runājis bez ārzemju akcenta. Pagaidām uzbrucēju identitāte netiek atklāta, un nav zināms, vai viņi bijuši briti. Viens no uzbrucējiem bijis melnādainais. Vienā no publiskotajiem videomateriāliem viņš redzams ar asinīm noslacītām rokām, turam vairākus ieročus.

Uzbrukums noticis gaišā dienas laikā aptuveni 200 metrus no armijas kazarmām Vuličā. Uzbrukuma vietā atradās daudz cilvēku.

"Viņi bija traki. Gluži kā zvēri. Viņi aizvilka viņu [upuri] no ietves un nometa viņu ielas vidū un tur atstāja," stāstījis kāds aculiecinieks. Tikmēr citi aculiecinieki ziņo, ka uzbrucēji centušies nocirst upurim galvu.

Uzbrucēji bijuši aptuveni 20 gadus veci vīrieši, kuri vicinājušies ar nažiem un aicinājuši apkārtējos viņus fotografēt, un vēlējušies, lai viņus filmē. Viens no uzbrucējiem piegājis pie autobusa un aicinājis viņu fotografēt, norādot, ka vēlas, lai viņu rāda televīzijā.

Telekanāls Sky News ziņo, ka paši uzbrucēji filmējuši notiekošo. Tiek ziņots, ka uzbrucēji upurim uzbraukuši ar automašīnu. Aculiecinieki stāsta, ka pēc vīrieša noslepkavošanas uzbrucēji nav centušies aizbēgt no notikuma vietas un bijuši nosvērti un mierīgi. Uzbrucēji bijuši bruņoti ar vairākiem nažiem, ieroci un mačeti.

"Uzbrukumā tika izmantoti vairāki ieroči, tostarp saņemtas ziņas par šaujamieroci," apliecināja policijas komandieris Saimons Lečfords.

Tikmēr bijušais Metropoles policijas specvienības komandieris Džons O'konors norādījis: "Man šķiet, ka pieredzēta atkāpe no ierastajiem uzbrukuma veidiem."

Savukārt bijušais Skotlendjarda īpašo operāciju komandieris Rojs Rams atzinis, ka policija centīsies noskaidrot, vai uzbrucēji bijuši saistīti ar kādu grupējumu vai arī rīkojušies neatkarīgi.

Brīdinām - video redzami nepatīkami skati!

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits