Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Maldina par Baltkrieviju

Baltkrievu tautas kustība, kuras mērķis ir panākt prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos un jaunu, godīgu vēlēšanu sarīkošanu, arvien vairāk tiek apvīta ar dažādām viltus ziņām un puspatiesībām, kuras paredzētas, lai grautu protestētāju vienotību un tēlu starptautiskās sabiedrības acīs.

Lai arī sākotnēji gan Krievijas valdība, gan tai uzticīgie mediji par Baltkrievijas vēlēšanām un protestiem runāja samērā nedaudz, ziņojot par notikumiem, līdz ar Lukašenko palīdzības saucieniem, kas bija adresēti Vladimiram Putinam, tas ir mainījies.

Kremļa kontrolētajos medijos augustā un septembrī parādījās apgalvojumi, ka Rietumu valstis vēlas sarīkot asiņainu Maidanu Baltkrievijā.

Šāds viedoklis bijis gan Ria.ru, gan Sputnik.by, gan 1tv.ru, gan arī citos Kremlim uzticīgos izdevumos. 

Viltus ziņu atmaskošanas portāls EUvsDisinfo konstatēja, ka apgalvojumi, kas izskan saistībā ar protestiem, ir līdzīgi tiem, kas iepriekš novēroti par Ukrainu, Armēniju un Gruziju. Šādi naratīvi parādījušies arī saistībā ar ASV rasu protestiem un neatkarības protestiem Honkongā. Starp galvenajiem vēstījumiem ietilpst tādi apgalvojumi kā – feministes grib iznīcināt tradicionālās vērtības, protestētājus apmāca ASV, poļu un ukraiņu slepenie dienesti plāno protestus un atentātus un citi patiesībai neatbilstoši apgalvojumi. 

To visu pastiprināja Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktora Sergeja Nariškina paziņojums, ka baltkrievu protestus, iepludinot miljoniem dolāru, organizē Rietumi, kuri jau mēnešiem ilgi ir kaimiņvalstīs apmācījuši protestētājus un aģitatorus. Ar šiem apgalvojumiem specdienests nāca klajā tikai dažas dienas pēc tam, kad Lukašenko Sočos tikās ar Putinu. 

Arī citviet izplatījušās viltus ziņas, kas cenšas attaisnot Lukašenko un ''atrast'' vaininieku citviet. Piemēram, Ziemeļmaķedonijas faktu pārbaudes serviss Vistinomer ziņo par viltus ziņām, kurās apgalvots, ka ''pēdējo Eiropas diktatoru'' grib gāzt Pasaules Veselības organizācija, jo viņš atteicies pieļaut valstī ''Itālijas scenāriju''. Analītiķi no DRFLab vēsta, ka regulāri novēroti apgalvojumi, ka pie nemieriem vainojamas Baltijas valstis un Polija, kuras cenšas vājināt baltkrievu un krievu valstu ciešāku integrāciju. 

''Piekļuve informācijai ir spēcīgākais ierocis, kas mums ir. Dalīšanās ar patiesību ir pilsoņa pienākums laikā, kad valsts kontrolētā televīzija izmanto algotņus no ārvalstīm, lai izplatītu melus,'' viedokļrakstā, kas septembra vidū publicēts The Washington Post, rakstīja opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, kura viltus ziņā bieži vien tiek saistīta ar Rietumu slepenajiem dienestiem. Viņa norāda, ka katram nu ir jākļūst par žurnālistu, lai tiktu izplatīta patiesa informācija par protestiem.

Arī ar šādām viltus ziņām cīnīties var palīdzēt medijpratība – lasītāja spēja analizēt dzirdēto un salīdzināt to ar vēstījumiem, kas izskanēja 2014. gadā Ukrainā. 


Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta Melu Tvertne saturu atbild SIA Izdevniecība Dienas Mediji. Projekta redaktors Raivis Vilūns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits