Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 9. jūnijs
Ligita, Gita

Mass: Neatkarīgā Katalonija būs ES septītā bagātākā ekonomika

Tuvojoties reģionālajām parlamenta vēlēšanām, Katalonijas pašreizējais premjerministrs Artūrs Mass solījis, ka, iegūstot neatkarību no Spānijas, Katalonija kļūs par septīto bagātāko Eiropas Savienības (ES) ekonomiku, rēķinot uz vienu cilvēku. Mass ir solījis, ka uzvaras gadījumā svētdien gaidāmajās vēlēšanās sarīkos referendumu par Katalonijas pašnoteikšanos, ja vairākums jaunajā parlamenta sasaukumā to atbalstīs.

Mass norādīja, ka, rēķinot pēc iedzīvotājus skaita, Katalonija ar saviem 7,5 miljoniem iedzīvotāju atbilstu vidējam rādītājam ES, bet teritorijas ziņā tā būtu viena no mazākajām bloka valstīm, ierindojoties 22. vai 23. vietā. Viņš arī pauda pārliecību, ka, pateicoties reģiona eksporta un importa spējām un spējai internacionalizēt savu ekonomiku, kopumā Katalonija ierindotos devītajā vai desmitajā vietā 27 ES valstu vidū. Spānijas valdība tikmēr aicinājusi uz vienotību cīņā pret ekonomisko krīzi un uzstāj, ka referenduma rīkošana neatbilstu konstitūcijai.

Katalonija ir bagātākais Spānijas reģions, kuras ekonomika nodrošina piektdaļu no visas Spānijas iekšzemes kopprodukta (IKP) un lielāko daļu no valsts eksporta. Analītiķi nav vienisprātis par iespējamajām sekām, kuras varētu radīt valsts sadalīšanās, taču daži brīdina, ka tā atstās graujošu ietekmi gan uz Spāniju, gan visu eirozonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits