Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Medī cilvēku kontrabandistus

Eiropas Savienība (ES) trešdien Vidusjūrā, ko Starptautiskā Migrācijas organizācija (IMO) pasludinājusi par pasaulē nāvējošāko migrantu maršrutu, sāka militāro operāciju pret cilvēku kontrabandistiem, kas pelna uz galēji izmisušu cilvēku rēķina un veicina Eiropā lielāko migrantu krīzi kopš bijušās Dienvidslāvijas kariem deviņdesmito gadu sākumā, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

IOM ziņo, ka šogad līdz 6. oktobrim, šķērsojot Vidusjūru, ES dalībvalstīs Grieķijā, Itālijā, Spānijā un Maltā ieradušies 564 tūkstoši migrantu un patvēruma meklētāju (pērn 12 mēnešos - 219 tūkstošu).

Bīstamajā pārbraucienā šajā gadā dzīvību zaudējuši jau vismaz 2988 cilvēki, kuri veido aptuveni trīs ceturtdaļas no 4093 migrantiem, kas visā pasaulē ir gājuši bojā 2015. gadā. 2014. gadā Vidusjūrā kopumā noslīka 3419 migrantu un patvēruma meklētāju.

Vairākumā gadījumu migranti bīstamo ceļu pārpildītās laivās pāri Vidusjūrai sāk no politiskās nestabilitātes un neskaitāmu grupējumu bruņoto sadursmju pārņemtās Lībijas, kur netraucēti darbojas cilvēku kontrabandisti. Tūkstošiem līdzīgā veidā ceļo no Turcijas uz Grieķiju.

Nereti migranti, kas bēg no kara un nabadzības dzimtenē, par iespēju iesēsties nedrošos peldlīdzekļos spiesti šķirties pat no vairāk nekā 1000 dolāriem (889 eiro), radot milzu peļņu cilvēku kontrabandistiem. IOM apgalvo, ka cilvēku kontrabanda pašlaik ir otrs ienesīgākais kriminālā biznesa veids aiz ieroču kontrabandas. Parasti cilvēku kontrabandā esot iesaistīti tie paši transnacionālie kriminālie grupējumi, kas nodarbojas ar narkotiku un ieroču kontrabandu.

Lai vērstos pret cilvēku kontrabandistiem, jūnijā ES sāka militāro operāciju EUNAVFOR Med, kuras pirmajā fāzē norisinājās operācijas plānošanas darbi un tika veikta izlūkošana, lai identificētu kontrabandistu laivas un noskaidrotu biežāk izmantotos cilvēku kontrabandas ceļus no Lībijas uz Itāliju un Maltu. Latvija bija viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kas uz operācijas vadības štābu Romā nosūtīja savu pārstāvi.

Trešdien sākās operācijas, kas tagad pārdēvēta par Sofiju (par godu meitenītei, kuru šovasar uz Vācijas karakuģa piedzemdēja Vidusjūrā izglābta sieviete), otrā fāze. Tās laikā starptautiskajos ūdeņos Lībijas krastu tuvumā (bet ne tuvāk kā 12 jūras jūdžu (22 kilometri) attālumā) deviņi karakuģi pārtvers un pārmeklēs aizdomīgus peldlīdzekļus. Ja apstiprināsies, ka tos izmanto cilvēku kontrabandisti, tad apkalpi arestēs, bet peldlīdzekļus konfiscēs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 8.oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits