Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Meksikas narkokartelis Los Zetas ierauts iekšējā karā par varu

Aizejošais Meksikas prezidents Felipe Kalderons varēja pasmaidīt, kad šonedēļ viņam paziņoja, ka notverts viens no pasaulē visvairāk meklētajiem narkobaroniem Ivans Velaskess, saukts arī par El Taliban, par kura notveršanu bija piesolīti 2,3 miljoni dolāru (1,2 miljoni latu). Viņš ir viens no līderiem Meksikas asinskārākajā narkokartelī Los Zetas, tāpēc I.

Velaskesa «skalps» ir ļoti nozīmīgs F. Kalderonam, kurš pirms sešiem gadiem, stājoties amatā, pieteica karu narkokarteļiem un ievilka valsti ilgstošā asinsizliešanā, kurā dzīvību ir zaudējuši aptuveni 60 tūkstoši cilvēku. Vardarbības samazināšanās tuvākajā laikā nav gaidāma, drīzāk pretēji, jo Los Zetas iekšienē notiek šķelšanās, kas var atnest jaunu vardarbības vilni.

Cīņa par ietekmi

I. Velaskesa aizturēšana notikusi naktī uz ceturtdienu valsts centrālās daļas pilsētā Sanluisā Potosi, kas ir Sanluisas Potosi štata galvaspilsēta - štats atradās viņa kontrolē. I. Velaskesa pārziņā bijis arī narkobizness blakus esošajos štatos Sakatekasā un Nuevoleonā, ziņo BBC. Jūras kājnieku elites vienības specoperācijas laikā neesot izskanējis neviens šāviens, jo narkobarons esot padevies bez pretestības.

Izmeklētāji apgalvo, ka I. Velaskess jau vairākus mēnešus atrodas karadarbībā ar vienu no Los Zetas augstākajiem līderiem Migelu Anhelu Trevino un esot pieslējies Līča kartelim, no kura Los Zetas savulaik atšķēlās. Policijai to izdevās uzzināt no kāda vīrieša, kurš izdzīvojis divu naidīgu Los Zetas grupējumu apšaudē, kas augusta vidū notika Sanluisā Potosi. Viņš izlikās par beigtu un kopā ar 14 līķiem tika iemests kādā furgonā, ko pēc dažām stundām uzgāja policija. Nogalinātie bijuši I. Velaskesa lojālisti, un slaktiņš esot bijis M. A. Trevino brīdinājums. Savukārt 14. septembrī ASV pierobežas pilsētā Nuevolaredo, kas tiek uzskatīta par M. A. Trevino ietekmes zonu, tika atrasti astoņi nošauti un viens pie tilta pakārts vīrietis. Policija domā, ka tā esot bijusi I. Velaskesa atriebība.

M. A. Trevino esot nostājies uz kara takas arī ar vienu no Los Zetas dibinātājiem Heriberto Laskano, un pēc I. Velaskesa notveršanas ir skaidrs, ka starp šiem vīriem sāksies cīņa par to, kurš vadīs valstī lielāko narkokarteli. Analītiķi ir saskaitījuši, ka Los Zetas darbojas 16 no 31 Meksikas štata.

Ienaidnieka sautējums

Los Zetas 1998. gadā izveidoja 14 Meksikas armijas specvienības dezertieri. Sākotnēji Los Zetas bija ļoti ietekmīgā Līča karteļa bruņotā vienība, kas veica pasūtījuma slepkavības. 2010. gadā «zetas» atdalījās no saviem darba devējiem un izveidoja savu narkokarteli, kas ir strauji palielinājis savu ietekmi. Tā rindās pašlaik esot ap desmit tūkstošiem teicami apmācītu un labi bruņotu kaujinieku. «Los Zetas ir tehnoloģiski visattīstītākais, pieredzējušākais un bīstamākais no narkokarteļiem, kas darbojas Meksikā,» organizāciju raksturo ASV valdība.

Tas ir arī viscietsirdīgākais no karteļiem. Arī citas lielākās Meksikas kriminālās organizācijas bez emocijām novāc no ceļa konkurentus, tomēr neviens neizmanto tik sadistiskas metodes kā Los Zetas. Tas parasti saviem upuriem nocērt galvu vai sadala gabalos. Par nežēlīgāko no visiem likumsargi un pat konkurējošo karteļu vadoņi uzskata M. A. Trevino, kuram patīk atbrīvoties no ienaidniekiem, ieliekot viņus degvielas tvertnē, aplejot ar benzīnu un aizdedzinot. Šādu nogalināšanas metodi spāniski sauc par guiso jeb sautējumu.

Meksikas tiesībsargājošās iestādes priecājoties par Los Zetas šķelšanos, jo tas varot atvieglot cīņu pret sadrumstaloto karteli, bet citi baidās, kas tas var novest pie vēl nežēlīgākas asinsizliešanas. Tā ļauj spriest fakts, ka šā gada augusts ir bijis otrs asiņainākais mēnesis kopš 2006. gada, kad F. Kalderons izsludināja karu pret narkokarteļiem. Pagājušajā mēnesī karteļu savstarpējās cīņās nogalināts 1341 cilvēks. Vairākums nogalināto esot savstarpēji naidīgo Los Zetas grupējumu pārstāvji. «Situāciju var salīdzināt ar gadījumu, kad vīruss ir mutējis. Tad jums ir jāizveido jau divas vakcīnas,» uzskata kāds Meksikas armijas virsnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits