Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēneša laikā - vairāk nekā 6700 noslepkavotu rohindžu

Organizācija Ārsti bez robežām uzskata, ka vairāk nekā 6,7 tūkstoši Mjanmas rohindžu, tostarp 730 bērni, kas jaunāki par pieciem gadiem, noslepkavoti pirmā mēneša laikā, kad Mjanmā Rakhainas provincē pēc 25. augustā notikuša nemiernieku uzbrukuma armijas bāzei militāristi, atriebjoties par uzbrukumu, sāka aktīvu rohindžu vajāšanu. Vardarbības uzliesmojuma pirmajās divās nedēļās vien bēgļu gaitās devās vairāk nekā 125 tūkstoši rohindžu, bet nu šis skaits ir vairākkārt pieaudzis.

Mjanmas varas iestādes oficiālo upuru skaitu uzrāda krietni mazāku - aptuveni 400, kamēr organizācija Ārsti bez robežām ceturtdien publiskotā ziņojumā norāda, ka noslepkavoti ne mazāk kā 6700 cilvēku, turklāt organizācija paziņojusi, ka šīs vēl ir "piesardzīgas aplēses".

"Upuru skaits, visticamāk, ir vēl krietni lielāks, jo mēs neesam ievākuši datus no visām bēgļu apmetnēm Bangladešā, tāpat ir grūti apzināt datus par tiem cilvēkiem, kuri tā arī nepaguva aizbēgt un nokļūt Bangladešā," komentējis organizācijas pārstāvis doktors Sidnijs Vons.

Organizācijas publiskotie dati lielākoties sakrīt ar ziņojumiem, ko publiskojušas citas cilvēktiesību aizstāvju organizācijas, kā arī saskan ar vairāku žurnālistu vēstīto.

Ārsti bez robežām publiskotajā ziņojumā norāda, ka lielākā daļa upuru (apmēram 69%) tika nošauti, kamēr pārējie nogalināti vēl brutālākā veidā - piekaujot līdz nāvei vai sadedzinot.

Kopš augusta Rakhainas provinci atstājuši jau vairāk nekā 640 tūkstoši rohindžu, bet policija un militāristi līdz ar zemi nodedzināja simtiem rohindžu apdzīvotos ciematus.

Oficiālā Mjanma aizvien turpina uzstāt, ka ziņas par masu slepkavībām, izvarošanām un citām zvērībām esot safabricējums un dezinformācija, ko izplata uz Bangladešu aizbēgušie rohindžas. Tikmēr žurnālisti, kuri izmeklē notikušo, paši riskē ar savu drošību. The Guardian ziņo, ka Mjanmā aizturēti divi Reuters žurnālisti.

Tāpat jau ziņots, ka novembra otrajā pusē Bangladeša un Mjanma parakstījusi vienošanos par simtiem tūkstošu rohindžu bēgļu atgriešanu valstī. Pagaidām nav zināms, kā tiek plānota rohindžu repatriācija, kā arī tas, vai viņi varēs atgriezties savos ciemos. 

Organizācijas Amnesty International gan paudusi šaubas, vai rohindžas Mjanmā tik tiešām varēs droši atgriezties "kamēr tur valda aparteīda sistēma", un piebilda - "cerams, tie, kuri nevēlas doties mājās, nebūs spiesti to darīt".

Top komentāri

ļuļa
ļ
nav tādu rohindžu, tie ir bangladešas iedzīvotāji, kas nelegāli šķērsojot robežu pamazām apmetās mjanmā. mjanmas varasiestādes viņus piecieta, kaut arī viņiem nav pilsonības un tā netiek piešķirta. bet iecietībai pret nelegālajiem imigrantiem arī ir robežas, un kad šie ieceļotāji sāka dumpoties un pieprasīt savu valsti ar musulmaņu pārvaldi, tad notika tā kā notika. un nav tie nekādi bēgļi, bangladeša ir viņu dzimtene, tā ka viņi vienkārši atgriežas mājās. un nav ko te dzīt propagandu un dramatizēt situāciju, kuru šie cilvēki paši ir izraisījuši.
reptilis
r
Tad ,kad šie migranti slepkavo vietējos budistus,tad viņi ir miermīlīgākas pasaules reliģijas nesēji,kuri nevar paciest sev blakus pagānus vietējos iedzīvotājus un par to Pasaules propagandas līdzekļi klusē. Dienas žurnālisti nodarbojas ar vienkāršu propagandas rakstu kopēšanu vai paši veido propagandu?
rohingas
r
Kā teica slavens angļu rakstnieks: "A little knowledge is a dangerous thing."
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits