Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Nīderlande pretēji Latvijai arhitektūrā eksperimentē

Kamēr Latvijā uz ambicioziem būvniecības projektiem pēc Zolitūdes traģēdijas, iespējams, skatīsies ar lielām šaubām un nelielu baiļu sajūtu, Nīderlandē moderna un izaicinoša arhitektūra nav retums. Varbūt tieši tāpēc šī valsts arhitektūras ziņā izceļas uz pārējās Eiropas fona. Savukārt Latvijā trūkst vairāku priekšnosacījumu, lai sasniegtu citu valstu līmeni - attīstību kavē gan finanšu līdzekļu un valsts pasūtījumu trūkums, gan negatīvā sabiedrības attieksme pret jaunām idejām.

Šā gada oktobrī Nīderlandes otrajā lielākajā pilsētā Roterdamā plānots atklāt jaunu objektu The Market Hall. Pati ēka veido tuneļveida arku, kur izvietotas dzīvojamās platības, bet zem arkas atradīsies tirgus un restorāni. Lai arī ēka ir unikāla un izskatās neierasti, tā tomēr iederas Roterdamas pilsētas ainavā - lielākā daļa ēku ir iespaidīgas laikmetīgās mākslas celtnes. Nīderlandes arhitekte Natālija Vrjē Dienai norādīja, ka patlaban īpaši tiek domāts par to, kā ēkās apvienot vairākas funkcijas un neaizņemt daudz vietas pilsētvidē. Līdz ar to nereti arhitekti izstrādā neierastus ēku konceptus. Tas gan savā ziņā ir likumsakarīgi, jo Roterdama ir vieta, kur atrodas vairākas nozīmīgas arhitektūras institūcijas, piemēram, Nīderlandes Arhitektūras institūts, kā arī pilsētā izvietoti vairāki slavenu arhitektu biroji. Tāpat nozīmīgs bijis fakts, ka Otrā pasaules kara laikā pilsēta tikusi iznīcināta.

Arhitektu biroja MVRDV arhitekts un The Market Hall projekta vadītājs Antons Vibēns stāsta, ka sākotnēji ideja bijusi divas dzīvokļu ēkas savienot ar jumtu un zem tā ierīkot tirdzniecībai paredzētu vietu. Tomēr plāni mainījušies, un iecerētais jumts pārveidots, lai arī tur varētu izvietot dzīvojamās platības. Šiem dzīvokļiem gan ir sava specifika - vietām grīdas vietā ir stikla logi, caur kuriem var vērot tirgū notiekošo. Savukārt ēkas iekšējo sienu rotās 3D attēls vairāk nekā 9000 kvadrātmetru platībā.

Bažām par drošību pamata gan neesot, Dienai uzsvēra arhitekts, norādot, ka Nīderlandē ir ļoti stingri kvalitātes kritēriji. Arī ēkas struktūra savā ziņā ir tradicionāla - līdz devītajam stāvam ēka būvēta līdzīgi citām dzīvojamajām mājām, katrā stāvā gan ievērojot nelielu nobīdi, savukārt augšējā daļa būvēta kā tilts.

Lai gan ēkas atklāšana plānota oktobrī, patlaban visas dzīvojamās platības vēl nav pārdotas vai izīrētas. A. Vibēns to skaidro ar krīzes iespaidu arī uz Roterdamas nekustamā īpašuma tirgu. Tomēr dzīvokļu cenas šajā ekskluzīvajā projektā neesot augstākas kā citur pilsētas centrā. Pats projekts kopumā gan izmaksājis 165 miljonus eiro.

Visu Annas Bērziņas rakstu lasiet ceturtdien, 24.aprīļa, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits