Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

No karadarbības bēgošo iekšēji pārvietoto skaits pērn sasniedzis 38 miljonus

Dramatiskais no Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm uz Eiropu bēgošo cilvēku skaita pieaugums pēdējā gada laikā un traģiskie ziņu virsraksti par daudzu bēgļu noslīkšanu Vidusjūrā pievērsuši starptautisko organizāciju - Eiropas Savienības un ANO Drošības padomes - uzmanību katastrofālajai bēgļu situācijai, vēsta laikraksts Diena.

Tajā pašā laikā ēnā palikusi informācija, uz kuru uzmanību pagājušajā nedēļā vērsa Ženēvā bāzētais Iekšējās pārvietošanas monitoringa centrs (Internal Displacement Monitoring Center - IDMC). Tā datu apkopojums liecina, ka valstu iekšienē pārvietoto personu (IPP) skaits 2014. gada beigās sasniedzis 38 miljonus, kas ir vairāk nekā divas reizes lielāks par to bēgļu skaitu, kuri šķērsojuši starptautiskās robežas

Turklāt, kā atzīst analītiķi, visticamāk, šajā ziņojumā minēto iekšēji pārvietoto skaits ir daudz mazāks nekā īstenībā, jo ir ļoti grūti ievākt atbilstošus datus karadarbības zonās. Daudzās valstīs šādu cilvēku skaitīšana lielākoties aprobežojas ar bēgļu nometnēs izvietoto uzskaitīšanu. Taču nometnēs dzīvojošie ir tikai daļa no iekšēji pārvietotajiem. Lielākā daļa no viņiem pārvietojas uz urbānajām zonām, kur kļūst par faktiski "neredzamiem".

Voice of America, atsaucoties uz IDMC, raksta, ka pērnais gads bijis jau trešais pēc kārtas, kad iekšēji pārvietoto skaits sasniedzis rekordlielu daudzumu. 2014. gadā no 38 miljoniem iekšēji pārvietoto 11 miljoni bijuši pirmreizēji pārvietotie. Lielākā daļa no viņiem dzīvojuši piecās valstīs: Irākā, Dienvidsudānā, Sīrijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā un Nigērijā.

Vissliktākā situācija ar pirmreizēji pārvietotajiem bijusi Irākā, kur 2,2 miljoni cilvēku bija spiesti bēgt no islāmistu kustības Islāma valsts kaujinieku uzbrukumiem apdzīvotajām vietām. Tie sekojuši militārām sadursmēm starp sunnītu kaujiniekiem un Irākas armiju, kurdu kaujiniekiem un šiītu paramilitārajiem grupējumiem.

Karadarbības izraisītais haoss kaimiņvalstī Sīrijā piespiedis 35% valsts iedzīvotāju - 7,6 miljonus cilvēku - kļūt par iekšēji pārvietotām personām. Tur pirmreizēji pārvietoto skaits sasniedzis 1,1 miljonu. Vairāk nekā 220 tūkstošu cilvēku nogalināti, un miljons ievainoti karadarbībā.

Lai iztēlotos iekšēji pārvietoto skaitu, var atgādināt, ka 38 miljoni aptuveni atbilst Londonas, Ņujorkas un Pekinas iedzīvotāju skaitam kopā.

Pirmo reizi vairāk nekā desmitgades laikā cilvēku masveida iekšējā pārvietošana notikusi arī Eiropā. Tas ir saistīts ar karadarbību Ukrainā, kur pērn savas mājas bija spiesti pamest 646 500 cilvēku. Kopējais karadarbības Ukrainā dēļ pārvietoto cilvēku skaits jau pārsniedzis 1,2 miljonus.

Islāmistu kustības Boko Haram nežēlīgā kampaņa par neatkarīgas islāmistu valsts izveidi Nigērijas ziemeļaustrumos piespiedusi gandrīz miljonu cilvēku meklēt pajumti citos valsts reģionos. Desmitiem tūkstošu aizbēguši uz kaimiņvalstīm.

Vairāk Jura Tihonova rakstu Piemirst valstīs iekšēji pārvietotos lasiet pirmdienas, 11.maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits