Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No papīra līdz mobilajām tehnoloģijām: Nokia atzīmē 150 gadu jubileju

Otrdien, 12.maijā, aprit 150 gadi kopš Somijas uzņēmuma Nokia dibināšanas.

1865.gadā Nokia sāka ar papīra ražošanu, 20.gadsimta sākumā pievēršoties arī gumijas izstrādājumu, tostarp zābaku rūpniecībai. Neapšaubāmi, ka Nokia visā pasaulē pazīst kā mobilo telefonu ražotāju, ar ko uzņēmums zināms kopš 20.gadsimta 80.gadu vidus. 1987.gadā tika laists klajā mobilais telefons Mobira Cityman.

Nokia 90.gados un 21.gadsimta sākumā bija neapstrīdams līderis mobilo telefonu tirgū un savos ražojumos ieviesa gan interneta, gan fotokameras izmantošanu. Tomēr līdz ar viedtelefonu uzvaras gājienu Apple un Android operētājsistēmu izpildījumā, Nokia "nokavēja" savu pozīciju noturēšanu un tās veidotie ar Symbian operētājsistēmu aprīkotie viedtālruņi aizvien vairāk zaudēja pozīcijas Apple, Samsung un citu ražotāju inovācijām.

2011.gadā Nokia sāka ražot viedtelefonus ar Microsoft izstrādāto Windows Phone operētājsistēmu. 2013.gadā Nokia savu mobilo telefonu ražošanas divīziju par 5,44 miljardiem eiro pārdeva Microsoft. Šī darījuma līgums paredz, ka Nokia līdz 2016.gada beigām nedrīkst laist klajā mobilos tālruņus ar šo nosaukumu. Ik pa brīdim par šādiem plāniem izskanējušas baumas, ko uzņēmums gan noliedzis.

Mūsdienās Nokia nodarbojas ar tīklu infrastruktūras izstrādi un ražošanu un karšu programmu Here Maps. Nokia dažādās valstīs nodarbina ap 55 000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits