Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Panamas kanāla 100.jubilejā kavējas paplašināšana

Tieši pirms gadsimta - 1914. gada 15. augustā - ar kravas tvaikoņa Ancon kuģojumu tika oficiāli atklāta viena no pagājušā gadsimta ievērojamākajām būvēm pasaulē - Panamas kanāls. Taču nedēļas nogalē izpalika triumfālās svinības, kam bija jākaldina visas nācijas lepnums. Gluži otrādi - Panamas valdība, atzīmējot apaļo gadadienu, spiesta grimt pārdomās, vai pirms septiņiem gadiem sāktais 5,3 miljardus vērtais kanāla paplašināšanas projekts atmaksāsies, pirmdien raksta laikraksts Diena

Projekta realizēšana iekavējusies par 14-16 mēnešiem. To apgrūtina pārtēriņi, strādnieku streiki, konkurējošo jūrasceļu augošie draudi. Visgrūtākais jautājums, uz ko jāatbild, ir, vai rakt ceturto slūžu komplektu, pa to varētu pārvietoties 400 metrus garie Triple E klases kuģi, uz kuriem var izvietot 18 tūkstošu konteineru - četras reizes vairāk nekā kuģos, kas pa kanālu pārvietojas pašlaik.

Associated Press raksta, ka 77 kilometrus garā kanāla atklāšana pirms gadsimta radikāli mainīja starptautiskajā tirdzniecībā izmantojamo kuģuceļus, krasi samazinot laiku, kas nepieciešams, kuģojot starp Atlantijas un Kluso okeānu. Vairs nebija nepieciešams doties apkārt Dienvidamerikas galējam dienvidu punktam.

Pirmie, kas ķērās klāt gadsimtiem ilgajai idejai savienot abus okeānus, 1881. gadā bija franči inženiera Ferdinanda de Lessepsa (Suecas kanāla Ēģiptē attīstītāja) vadībā, taču tropiskās slimības, inženierprojektu kļūdas, korupcija un finansiālās problēmas apturēja projektu pēc astoņiem gadiem.

To 1904. gadā pārņēma ASV, kas ar karakuģiem veicināja Panamas atdalīšanos no Kolumbijas. ASV parakstīja ar jauno neatkarīgo valsti līgumu un ieguva kontroli pār 16 kilometrus platu joslu.

Pēc desmit gadu celtniecības kanāls tika atklāts laikā, kad Eiropā sākās Pirmais pasaules karš. AFP raksta, ka kanāla celtniecībā dzīvību zaudēja ap 27 tūkstošiem strādnieku, kurus galvenokārt pieveica malārija un dzeltenais drudzis. ASV kontrolēja kanālu lielāko daļu XX gadsimta, līdz 1999. gada 31. decembrī tas tika nodots Panamas pārraudzībā.

Kopš tā laika Panamai tas ienesis ap miljardu ASV dolāru gadā - ap 10% no valdības ieņēmumiem un 6% no iekšzemes kopprodukta. Kanāla izmantošana uztur ap 10 tūkstošiem darbavietu - valstī ir 3,4 miljoni iedzīvotāju.

Kanāla paplašināšana varētu palīdzēt Panamai saglabāt augstos iekšzemes kopprodukta pieauguma rādītājus, kas kopš 2007. gada pārsnieguši 9% gadā, šajā rādītājā apsteidzot citas Latīņamerikas valstis, vēsta Bloomberg.

Plašāk lasiet Jura Tihonova rakstā Izaicinājumi kanāla simtgadē pirmdienas, 18.augusta, laikraksta Diena 10.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits