Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

papildināta - Trim amerikāņu zinātniekiem piešķir Nobela prēmiju medicīnā

Nobela prēmija medicīnā un fizioloģijā piešķirta trim zinātniekiem Elizabetei Blekbērnai, Karolai Greiderei un Džekam Šostakam. Zinātnieku trio apbalvots par atklājumiem, kas sasitīti ar vēža un novecošanas pētījumiem.

Karolinska institūts Zviedrijā uzsvēra, ka zinātnieki atrisinājuši būtisku problēmu bioloģijā: kā hromosomas var tikt kopētas pilnībā šūnas dalīšanās laikā un kā tās tiek aizsargātas pret novecošanos. Balva viņiem piešķirta par atklājumu kā hromosomas aizsargā telomēra un enzīms telomerāze.

Blekbērna (61) dzimusi Austrālijā, bet viņai ir arī ASV pavalstniecība, viņa ir bioloģijas un fizioloģijas profesore Kalifornijas Universitātē, Sanfrancisko. Kalifornijā uzaugusī Greidere (48) ir profesore molekulārās bioloģijas un ģenētikas departamentā Džonsa Hopkinsa Universitātes Medicīnas fakultātē Baltimorā. Londonā dzimušais Šostaks (57) ir ASV pilsonis, darbojies Hārvarda Universitātes Medicīnas fakultātē kopš 1979.gada, pašreiz profesors ģenētikā strādā Masačūsetas Galvenajā slimnīcā Bostonā.

Zinātnieki saņems 10 miljonu zviedru kronu (671 tūkstotis latu) prēmiju. Tā tiks pasniegta 10.decembrī ceremonijā Stokholmā.

Laureāti fizikā, ķīmijā un literatūrā, kā Nobela miera prēmijas ieguvējs tiks paziņoti vēlāk šajā nedēļā, bet 12.oktobrī nosauks prēmijas ieguvēju ekonomikā.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits