Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

papildināts (11:24) - Katalonijas neatkarības atbalstītāji izcīnījuši vairākumu vietu parlamentā

Katalonijā svētdien aizvadītajās reģionālajās vēlēšanās neatkarības atbalstītāju partijas izcīnījušas vairākumu vietu parlamentā, bet nav ieguvušas vairākumu vēlētāju balsu, liecina rezultāti pēc 99% balsu apkopošanas.

Katalonijas pašreizējā premjerministra Artūra Masa saraksts Kopā par Jā! (JS), kurā apvienojušies Katalonijas neatkarības atbalstītāji, izcīnījis 62 no 135 vietām parlamentā, bet nelielā kreiso ekstrēmistu partija Tautas vienotības kandidāti (CUP), kas arī atbalsta atdalīšanos no Spānijas, izcīnījusi desmit vietas.

Kopā abi politiskie spēki kontrolētu 72 vietas parlamentā, nodrošinot aboslūto vairākumu, tomēr tie nav spējuši izcīnīt balsu vairākumu.

Par JS un CUP kopā nobalsojuši 47,8% vēlētāju.

Mass jau svētdienas vakarā paziņoja par uzvaru vēlēšanās, savukārt opozīcijā esošo sociālistu līderis Pedro Sančess paziņoja, ka "separātisti ir zaudējuši plebiscītu", nespējot iegūt balsu vairākumu.

Vēlēšanās piedalījās aptuveni 77% no 5,5 miljoniem Katalonijas balstiesīgo vēlētāju. Salīdzinot ar iepriekšējām reģionālajām vēlēšanām, vēlētāju aktivitāte bijusi par gandrīz desmit procentpunktiem lielāka.

JS apvienojies plašs neatkarības atbalstītāju spektrs, sākot ar Masa vadīto konservatīvo Demokrātiskās konverģences partiju (CDC) un beidzot ar opozīcijā esošajiem Katalonijas Kreisajiem republikāņiem (ERC), kam pieslējušās arī dažādas pilsoniskās sabiedrības organizācijas.

Masa vadītā koalīcija solījusi, ka uzvaras gadījumā, ja tā iegūs absolūto vairākumu, nākamo mēnešu laikā tiks izstrādāta Katalonijas konstitūcija, izveidotas visas suverēnai valstij nepieciešamās pārvaldes institūcijas un oficiāli pasludināta neatkarība no Spānijas.

JS solījis, ka pārejas periods līdz "de facto" neatkarības sasniegšanai ilgs 18 mēnešus.

Pēc paziņojuma par neatkarību atbalstošo partiju uzvaras, Katalonijas atdalīšanās atbalstītāji Barselonas centrā dejoja un runātāji sauca "Neuzvarami! Neuzvarami!".

"Es tam nespēju noticēt, mana sirds strauji sitas!" atzina Klaudija Kardona. Viņai mugurā bija T-krekls ar Katalonijas separātistu karogu, kurā redzama balta zvaigzne uz sarkanām un dzeltenām svītrām. Kardonai ir 18 gadu, un šīs bija viņas pirmās vēlēšanas, un viņa balsoja par JS.

"Ar šo rezultātu mēs varam sākt pārrunu procesu, kas var Kataloniju padarīt par atsevišķu valsti," sacīja Kardona, kura mācās par tulku ar specializāciju angļu un arābu valodā. Pūlis viņai apkārt sauca "Neatkarību! Neatkarību!".

JS alianses atbalstītāji pulcējās pie kādreizējās Barselonas tirgus ēkas, kurā patlaban atrodas muzejs un kultūras centrs, kas uzbūvēts uz 1714.gada pilsētas aplenkuma drupām. Katalonijas nacionālistiem toreizējā karaļa Filipa V karaspēka uzvara nozīmē reģiona brīvības zaudēšanu.

Cilvēki sauca "Prezidentu! Prezidentu!", un Artūrs Mass kāpa uz skatuves sacīdams: "Mēs esam uzvarējuši. Šī ir "jā" uzvara un demokrātijas uzvara."

Pūlī bija gan pensionāru pāri, gan lielas draugu grupas, gan ģimenes ar maziem bērniem.

"Tas ir lieliski, neaprakstāmi, grandiozi," sacīja 18 gadus vecs reklāmas students Arnavs Fonts, kurš bija ieradies uz svinībām no Žironas, kas atrodas apmēram 100 kilometrus uz ziemeļiem no Barselonas.

"Tas ir ļoti motivējoši, iedrošinoši, jo tas skaidri parāda, ka Katalonijas iedzīvotāji vēlas neatkarību," teica Fonts, "es vēlos, lai mēs atdalītos no Spānijas, jo cik vien es atceros, mēs saņemam vienīgi uzbrukumus, draudus, tādus kā pēdējos par mūsu izstāšanos no eirozonas vai bankām."

Fontam visapkārt bija Katalonijas separātistu karogi, kuru vidū bija redzami arī citu separātistu reģionu, piemēram, Kanādas Kvebekas, Francijas Bretaņas un Spānijas Basku zemes karogi. Daudzi bija ģērbušies Katalonijas karoga krāsās.

Lolijai Domingesai, kura ir 52 gadus veca mājsaimniece, bija rokas pulkstenis, kaklarota, rokassprādze, cepure, auskari un pat lietussargs šajās krāsās.

"Katalonijas iedzīvotāji panāks neatkarību vienalga, vai Madride to atzīs vai ne," teica Domingesa, kura uz Barselonu pārcēlās pirms 30 gadiem, "es aizbraucu, jo man tur nebija iespēju, un tagad šīs ir manas mājas."

"Šis ir process, ceļš," atzina 51 gadu vecs taksometra vadītājs Alberts Lorencs, "tagad atpakaļceļa nav."

(ziņa papildināta no 10.rindkopas) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits