Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināts (12:27) - Porošenko kļuvis par Ukrainas prezidentu

Sestdien svinīgā ceremonijā Augstākajā radā jaunievēlētais Ukrainas prezidents Petro Porošenko nodevis prezidenta zvērestu, solot saglabāt valsts vienotību.

Savu uzrunu pēc zvēresta nodošanas Porošenko sāka ar vārdiem "Slava Ukrainai!", uz ko viņam tika atbildēts ar tradicionālo "Varoņiem slava!". Porošenko pavēstīja, ka nebūs nekādu kompromisu ar Krieviju viņa proeiropeiskajā nostājā un jautājumā par Krimu.

"Krievija okupēja Krimu, kura bija, ir un būs Ukrainas," pavēstīja Porošenko. "Es to skaidri pateicu Krievijas līderim Normandijā. Krima bija un būs Ukrainas. Punkts." Viņa vārdi parlamenta zālē tika uzņemti ar ilgstošām ovācijām un aplausiem.

Viņš arī pavēstīja, ka Ukrainai pēc iespējas ātrāk ir jāparaksta asociācijas līgums ar Eiropas Savienību. "Pildspalva man vienmēr ir līdzi," sacīja Porošenko, paužot vēlmi panākt Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Jaunais prezidents arī izteicās, ka ir gatavs izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas nemierīgajā Donbasā, kur uzdarbojas Krievijas atbalstītie kaujinieki. Porošenko apsolīja decentralizēt varu un garantēt brīvu krievu valodas lietošanu.

"Tieši Eiropas pieredze mums saka, ka ievērojamu daļu pilnvaru jau tagad vajag deleģēt vietējām varasiestādēm. Reforma decentralizācijas lietās sāksies jau šajā gadā ar izmaiņām konstitūcijā. Jaunievēlētās vietējās padomes iegūs jaunas pilnvaras, taču Ukraina bija, ir un būs unitāra valsts. Murgiem par federalizāciju nav augsnes Ukrainā," uzsvēra Porošenko.

Viņš izsludināja amnestiju separātistiem, kuriem uz rokām nav asinis un kuri nav iesaistīti terorisma finansēšanā, kā arī apsolīja drīzākajā laikā aizbraukt uz Donbasu.

Pie valsts austrumu iedzīvotājiem Porošenko vērsās krievu valodā, atgādinot, ka iepriekšējais prezidents Viktors Janukovičs "nodevis Donbasu", to aplaupījis, bet tagad finansē terorismu un ir atbildīgs "gan par bezdarbu, gan nabadzību, gan asarām par nogalinātajiem pilsoņiem".

Jaunais prezidents arī pavēstīja, ka tiks rīkotas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Kopš neatkarības atgūšanas 1991.gadā Porošenko kļuvis par piekto Ukrainas prezidentu.

Porošenko 25.maijā notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās ieguva 54,7% balsu, uzvarot jau pirmajā kārtā.

(Papildināts viss teksts.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits