Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināts (13:34) - Pēc terorakta Pešāvarā Pakistānas kristieši pulcējas uz protestiem

Pēc 81 cilvēka bojāejas sprādzienos pie baznīcas Pešāvarā Pakistānas kristieši pirmdien izgājuši ielās, lai pieprasītu labāku aizsardzību savai kopienai.

Svētdien pie baznīcas Pešāvarā Pakistānas ziemeļrietumos uzspridzinājās divi pašnāvnieki. Eksplozijā tika nogalināts 81 cilvēks, tostarp 37 sievietes, un 131 cilvēks tika ievainots, liecina mediķu sniegtā informācija.

Atbildību par notikušo uzņēmies talibu grupējums Junood ul Hifsa, paziņojot, ka tā ir atriebība par ASV bezpilota lidmašīnu uzbrukumiem talibu un starptautiskās teroristiskās organizācijas Al Qaeda kaujiniekiem cilšu apdzīvotajos reģionos Afganistānas pierobežā.

Grupējums solīja turpināt uzbrukumus "ārvalstniekiem un nemusulmaņiem, līdz bezpilota lidaparātu uzbrukumi beigsies".

Kristiešu kopiena Pakistānā ir neliela un nabadzīga un kristiešiem bieži nākas saskarties ar diskrimināciju, tomēr šādi uzbrukumi ir reta parādība. Ļoti iespējams, ka šis ir asiņainākais uzbrukums, kādu pieredzējusi kristiešu kopiena Pakistānā.

Lai protestētu pret vardarbību un pieprasītu lielāku aizsardzību no varasiestāžu puses, kristieši protestē visā Pakistānā, tostarp Islamabadā, Lahorā, Karāči, Pešāvarā un Feisalabadā.

Islamabadā rīta sastrēgumu stundās vairāk nekā 600 protestētāju uz vairākām stundām nobloķēja pilsētas galveno šoseju, izraisot garas transporta līdzekļu rindas, no Pakistānas galvaspilsētas ziņoja aģentūras AFP žurnālists.

"Mums ir skaidrs, ka tas bija terorisma incidents. Kristieši nav vienīgais terora mērķis, visa Pakistāna ir terorisma upuris," komentējot Pešāvaras traģēdiju, norādīja Vispakistānas minoritāšu savienības prezidents Pauls Bati, kurš iepriekšējā valdībā bija nacionālās saskaņas ministrs.

"Teroristi uzbrūk visiem, viņi ir zvēri. Pakistānai pienācis laiks rīkoties," uzsvēra Bati, piebilstot, ka, sērojot par nogalinātajiem, kristiešu skolas būs slēgtas trīs dienas.

Pešāvarā pēc sprādzieniem pastiprināta drošība, bet upuru tuvinieki bažījas, ka vardarbība varētu turpināties.

"Mums bija ļoti labas attiecības ar musulmaņiem, pirms sprādziena nebija pamata spriedzei, bet mums bail, ka šis ir sākums vardarbības vilnim pret kristiešiem," AFP norādīja viens no sprādzienos ievainotajiem kristiešiem.

Pakistānas premjerministrs Navazs Šarifs nosodīja šo uzbrukumu, uzsverot, ka tas ir pretrunā islāma principiem.

Asiņaino vardarbību nosodīja arī pāvests Francisks.

Pašnāvnieki uzspridzinājās brīdī, kad cilvēki nāca laukā no dievnama pēc svētdienas mises. Baznīcā atradās aptuveni 400 cilvēku.

Kristieši veido aptuveni divus procentus no Pakistānas 180 miljoniem iedzīvotāju.

Papildināta atbisltoši jaunākajai informācijai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ISW: Krievija pulcē grupējumu Harkivas virzienam

Krievija turpina veidot savu ziemeļu grupējumu, kas varētu atkal uzbrukt Ukrainas ziemeļaustrumiem, tostarp Harkivai, tomēr Krievijai pagaidām nav spēku pilsētas sagrābšanai, uzskata ASV Kara studi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits