Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

papildināts (15:22) - EP noraida neuzticības balsojumu Junkeram

Eiropas Parlamenta (EP) likumdevēji ceturtdien noraidījuši neuzticības balsojumu Žana Kloda Junkera vadītajai Eiropas Komisijai (EK). 

Neuzticības balsojumu pieprasīja EP galēji labējie likumdevēji un eiroskeptiķi, apgalvojot, ka Junkers ir tieši atbildīgs par nodokļu apiešanu Luksemburgā. 

Pateicoties žurnālistiem, nesen atklātībā nonāca informācija, ka vairāk nekā 340 starptautiskās korporācijas ar Luksemburgas valdības atbalstu izvairījušās no nodokļu maksāšanas miljardiem dolāru apmērā. Tas noticis laikā, kad Luksemburgas valdību vadīja Junkers. 

EP par neuzticības balsojuma sarīkošanu balsoja tikai 101 likumdevējs. Pret balsoja 641 EP deputāts. 

Konservatīvo, sociālistu, liberāļu, zaļo un galēji kreiso pārstāvji jau pirms balsojuma lika noprast, ka neatbalstīs neuzticības balsojuma rīkošanu.

Trīs Latvijas Eiropas Parlamenta (EP) deputāti, Roberts Zīle (Nacionālā apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK), Andrejs Mamikins (Saskaņa) un Iveta Grigule (ZZS), atturējušies EP balsojumā par neuzticības izteikšanu Žana Kloda Junkera vadītajai Eiropas Komisijai (EK).

Grigule, kuras bijušās grupas pārstāvji bija starp tiem EP deputātiem, kuri pieprasīja neuzticības balsojumu, aģentūrai LETA savu lēmumu skaidroja ar to, ka "ir liela daļa taisnības tajā, ka Luksemburgas lietas nav smukas, taču tas viss jau sen bija zināms".

"Aktuāls ir jautājums, kādēļ tieši tagad par to sāka runāt?" retoriski vaicāja Grigule. "EK tikai nesen ir sākusi strādāt, tādēļ šādi gāšanas mēģinājumi nav korekti un es to nevaru atbalstīt," skaidroja deputāte.

Savukārt Zīle sociālajā tīklā Twitter norādīja, ka jautājums "vēl turpināsies, un mēs pie tā vēl atgriezīsimies", piebilstot, ka viņam nav pārliecības, ka "Junkera kungs varēs pierādīt, ka nav piedalījies nodokļu shēmu optimizācijā Luksemburgā".

Līdzīgu viedokli aģentūrai LETA pauda arī Mamikins, kurš norādīja, ka "jautājums pēc būtības bija pareizs, vienīgi uzstādījums tāds nebija". Viņš arī pauda neizpratni, kādēļ Luksemburgā bāzētajiem uzņēmumiem bija iespēja izvairīties no nodokļu nomaksas, bet tikmēr Latvijā esošajiem tie bija godīgi jāmaksā.

"Šāda pieeja nav pareiza. Pats balsojums nebija pareizs, jo neuzticības izteikšanas gadījumā tiktu apturēti vairāki labi darbi, tostarp EK piedāvātais ekonomikas atdzīvināšanas investīciju plāns," sacīja Mamikins, piebilstot, ka notikušas diskusijas par atsevišķas izpētes komisijas izveidi.

Tikmēr Ždanoka, kura balsoja "pret" neuzticības izteikšanu, aģentūrai LETA sacīja, ka arī viņa ir par šādas komisijas izveidi.

Pret neuzticības izteikšanu balsoja arī Artis Pabriks (Vienotība), Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš (Vienotība), kā arī Inese Vaidere (Vienotība).

Vaidere gan skaidroja, ka Junkers ir jau sniedzis savas atbildes par notikušo, taču jautājums varētu tikt aktualizēts, ja parādītos jauni pierādījumi, kuri liecinātu, ka bijušais Luksembrurgas valdības vadītājs bijis tieši iesaistīts nodokļu apiešanā.

Ziņa papildināta ar Latvijas EP deputātu viedokļiem 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits