Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

papildināts (19:45) - Sadursmēs Ukrainā bojā gājušo un ievainoto skaits aug

Sadursmēs, kurās, domājams, izmantoti arī šaujamieroči, otrdien Kijevā nogalināti vismaz seši demonstranti, ziņo opozīciju atbalstošie mediķi. Vēl 150 protestētāji esot ievainoti.

Tiek ziņots, ka gājušas bojā arī divas valdošās Reģionu partijas amatpersonas.

Savukārt Ukrainas Iekšlietu ministrija ziņo, ka sadursmēs divi miliči nogalināti, bet 47 guvuši ievainojumus. Viens no bojāgājušajiem kārtības sargiem esot sašauts kaklā. Arī otrs mirušais milicis guvis šautas brūces. 22 no ievainotajiem miličiem atrodas smagā stāvoklī.

Kā ziņots, sadursmes otrdienas rītā sākās, milicijai mēģinot apturēt vairākus desmitus tūkstošus opozīcijas aktīvistu, kas devās gājienā uz parlamenta ēku, kur bija paredzētas debates par konstitūcijas grozījumiem.

Kārtības sargi demonstrantu izklīdināšanai lika lietā gumijas lodes un trokšņa granātas. Tomēr pienāk arī ziņas, ka abas puses sākušas lietot kaujas munīciju.

Ukraiņu portāls NBN ziņo, ka milicijas īpašo uzdevumu vienības Berkut kaujinieki, kuri bija izvietojušies uz kādas dzīvojamās ēkas jumta parlamenta apkārtnē, atklājuši uguni uz demonstrantiem. Miliči no jumta protestētājus apmētājuši arī trokšņu granātām un šīfera gabaliem. Uz jumta, kur pozīcijas bija ieņēmuši miliči, esot nokļuvuši arī bruņoti aktīvisti un atklājuši pretuguni.

Kā apgalvo Iekšlietu ministrija, nogalinātajam milicim un pieciem no ievainotajiem kārtības sargiem esot šāvienu radītas brūces.

Demonstranti sadursmju norises vietā pie parlamenta ēkas sāka celt barikādes, taču Berkut kaujinieki tos pēc sīvām sadursmēm padzinuši.

Sadursmes otrdien Kijevā notikušas arī citviet. Opozīcijas aktīvisti cita starpā uzbrukuši valdošās Reģiona partijas štāba mītnei, kuru uz laiku ieņēmuši, izdemolējuši un aizdedzinājuši. Milicijas spēki ēku pēc laika ir atguvuši.

Notikuši uzbrukumi arī vienam no pilsētas milicijas iecirkņiem un Veselības ministrijas ēkai, taču šos namus protestētājiem nav izdevies ieņemt. Tiem gan ir izsisti logi un nodarīti citi bojājumi.

Parlamenta deputāte Ļesja Oboreca, kas pārstāv opozīcijā esošo partiju Batkivščina (Tēvzeme), savā Twitter kontā vēsta, ka medpunktā, kas iekārtots protestētāju ieņemtajā Kijevas Virsnieku namā, no valdības kvartālā gūtajiem ievainojumiem miruši trīs protestētāji. Vēl septiņi no ievainotajiem esot tuvu nāvei, ziņo NBN.

Visas pieejas Virsnieku namam bloķējuši milicijas īpašo uzdevumu vienības Berkut kaujinieki, kas liedz piekļuvi arī ātrās palīdzības automašīnām.

Ziņu vietne Segodnja vēsta, ka vēl divu cilvēku mirstīgās atliekas atrastas uz barikādēm pie vienas no metro stacijām, kur notika vissīvākās otrdienas sadursmes. Tikmēr britu raidorganizācija BBC ziņo, ka ielās atrasti vismaz trīs protestētāju līķi.

Tikmēr deputāts Oļegs Carevs, kurš pārstāv pie varas esošo Reģionu partiju, savā Facebook lapā apgalvo, ka opozīcijas aktīvistu uzbrukuma laikā partijas birojam nogalināti divi prezidenta Viktora Janukoviča atbalstītāji, vēsta ukraiņu aģentūra UNIAN.

Arī glābšanas dienesti apstiprinājuši, ka izdegušajā ēkā atrastas viena cilvēka, domājams, biroja darbinieka mirstīgās atliekas.

Iekšlietu ministrija līdz šim ir apstiprinājusi ziņas par piecu civilpersonu bojāeju, taču nav īsti skaidrs, uz kuriem nogalinātajiem tas attiecināms.

Opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko vērsies pie Janukoviča ar prasību aizvākt no galvaspilsētas ielām milicijas īpašo uzdevumu vienības, lai novērstu "konfliktu sabiedrībā". Savukārt Ukrainas iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko un Drošības dienesta vadītājs Aleksandrs Jakimenko devuši opozīcijai laiku līdz plkst.18, lai pārtrauktu nekārtības, pretējā gadījumā piedraudot pielietot visus likumā paredzētos līdzekļus. "Varai ir spēki, lai ievestu kārtību," teikts abu amatpersonu kopīgajā paziņojumā.

Tajā pašā laikā Janukovičs paziņojis, ka trešdien plkst.11 viņam būšot tikšanās ar opozīcijas līderiem.

Tikmēr milicijas vienības protestētājus atspieduši līdz pilsētas centrā esošajam Eiropas laukumam, kas atrodas netālu no Neatkarības laukuma, kur atrodas opozīcijas aktīvistu galvenā nometne.

Kā no notikumu vietas ap plkst.17 vēstīja tīmekļa ziņu vietnes NBN korespondents, milicijas īpašo uzdevumu vienības Berkut kaujinieki jau sākuši uzbrukumu Neatkarības laukumā esošajai opozīcijas aktīvistu galvenajai nometnei.

Kārtības sargi mēģinājuši triecienā ieņemt vienu no barikādēm, kas sedz pieejas Neatkarības laukumam. Tajā pašā laikā uz Neatkarības laukumu turpina plūst opozīcijas atbalstītāji, un tur jau sapulcējušies, pēc dažādu avotu ziņām, 20 līdz 30 tūkstoši cilvēku, kas bruņoti ar beisbola nūjām, tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem, petardēm un vairogiem.

Aktīvisti sākuši tuvējās ielās uzlauzt bruģi, un bruģakmeņi "pa ķēdīti" no rokas rokā tiek nogādāti uz barikādēm.

Kļičko aicinājis sievietes un bērnus pamest Neatkarības laukumu.

Tiek arī ziņots, ka pilnībā apturēta Kijevas metro darbība un ka daļēji bloķēta satiksme uz galvaspilsētas pievedceļiem, varasiestādēm, acīmredzot, cenšoties nepieļaut opozīcijas papildspēku iekļūšanu Kijevā. Tikmēr Ļvovas un Ternopiļas nacionālās pretestības štābi ir izsludinājuši vispārējo mobilizāciju, gatavojoties nosūtīt opozīcijas aktīvistiem Kijevā papildspēkus. Paredzēts, ka autokolonnas ar mobilizētajiem aktīvistiem uz galvaspilsētu izbrauks jau otrdienas vakarā, ziņo Radio Brīvība.

Tajā pašā laikā Krievija jau paziņojusi, ka situācijas saasināšanās vaininieki esot Rietumi. "Tas, kas notiek, ir tiešas sekas to Rietumu politiķu un Eiropas aģentūru iecietības politikai, kuras kopš krīzes sākuma piever acis uz ukraiņu radikālo spēku rīcību," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Vienlaikus Krievijas finanšu ministrs Antons Siluanovs otrdien paziņojis, ka Kijeva šonedēļ saņemšot nākamo divu miljardu ASV dolāru lielo aizdevuma maksājumu.

Kā ziņots, decembrī Maskava Ukrainai apsolīja 15 miljardus dolāru lielu aizdevumu, taču Kijeva līdz šim no šīs summas saņēmusi tikai trīs miljardus. Iepriekš Kremlis bija paziņojis, ka atlikušais aizdevums tikšot piešķirts pēc Ukrainas jaunās valdības izveides.

Savukārt vairākums Eiropas Savienības (ES) amatpersonu un ES dalībvalstu līderu jau nākuši klajā ar aicinājumiem nekavējoties apturēt vardarbību Kijevas ielās.

(ar jaunāko informāciju papildināta 1. un 3.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits