Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pasaules Cilvēktiesību dienā aktīvistiem Ķīnā liegts iziet no mājām

Ķīnas cilvēktiesību advokāti un aktīvisti piektdien paziņojuši, ka viņiem pirms gaidāmajiem Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību dienas pasākumiem šonedēļ liegts iziet no mājām.

Cilvēktiesību advokāts Vans Cjuaņdžans ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka policija liegusi viņam un sievai bez pavadības atstāt dzīvokli Pekinā.

"Viņi mums tieši pateica, ka ir divi iemesli. Viens ir ASV demokrātijas samits, un viņi arī bažījās, ka mēs piedalīsimies Pasaules cilvēktiesību dienā," teica Vans, kurš pērn tika atbrīvots pēc četrarpus gadus ilga cietumsoda izciešanas.

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien organizēja virtuālu samitu, uz kuru bija uzaicinātas vairāk nekā simt valstis, tomēr Ķīna nebija to vidū.

Pekinas policija nav komentējusi aktīvista apgalvojumus

Tikmēr cilvēktiesību aktīviste un ieslodzītā advokāta Jui Veņšena sieva Sjui Jaņa savā verificētajā Twitter kontā paziņojusi, ka vairāki cilvēki liedzot viņai atvērt savas mājas durvis, jo viņai esot jāpaliek mājās līdz piektdienas vakaram.

Personīga ierašanās liegta visiem Ķīnas aktīvistiem, kuri piektdien bija uzaicināti uz Eiropas Savienības (ES) organizēto Cilvēktiesību dienas pasākumu.

ES delegācija Ķīnā piektdien nosodījusi pilsonisko un politisko tiesību "sistemātisku pārkāpšanu".

Paziņojumā tā norādījusi uz plašu minoritāšu pārstāvju aizturēšanu Siņdzjanas provincē, kā arī uz informāciju par ieslodzīto orgānu izmantošanu. ES delegācija aicinājusi Ķīnu rūpīgi pārbaudīt šos apgalvojumus un nekavējoties atbrīvot politieslodzītos.

ANO Cilvēktiesību diena tiek atzīmēta katru gadu 10.decembrī.

Kopš 2012.gadā pie varas nāca pašreizējais Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins, Pekina ir krasi ierobežojusi pilsoniskās brīvības, aizturot vai novērojot simtiem cilvēktiesību advokātu un aktīvistu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits