Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pasaules priekšniekam paredz grūtu misiju

Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padome (DP) pagājušajā nedēļā negaidīti ātri vienojās par atbalstu nākamā organizācijas ģenerālsekretāra kandidatūrai. Vienbalsīgu 15 ANO DP locekļu atbalstu saņēma bijušais Portugāles premjerministrs, bijušais ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos Antoniu Guterrešs.

Bija neierasti vērot, kā preses brīfingā pēc ANO DP neformālā balsojuma brīdī, kad Krievijas vēstnieks ANO Vitalijs Čurkins paziņoja, ka DP ir favorīts Guterrešs, ASV vēstniece Samanta Pauere piekrītoši māja ar galvu. Šāda vienprātība starp vēstniekiem, kuru ikdienu ANO sēdēs raksturo kareivīgi savstarpējie pārmetumi, it kā varētu liecināt, ka ANO DP izdarījusi ideālo izvēli, taču komentētāji daudzos pasaules medijos ne tikai apšauba šī lēmuma pareizību, bet arī pašas organizācijas spēju saglabāt ietekmi uz notikumiem pasaulē.

Viens no lielākajiem pārmetumiem, ko tagad nākas dzirdēt, ir tas, ka devītā ANO ģenerālsekretāra amatam nav nominēta ne sieviete, ne Austrumeiropas pārstāvis, kā bija vēlējušās daudzas nevalstiskās organizācijas un ANO dalībvalstis. Šveiciešu laikraksts Le Temps pat pauž viedokli, ka "tas, ka viņš būs ceturtais rietumeiropietis, kurš ieņems šo prestižo amatu, ir savā ziņā diskreditējis pieklājību pret deviņiem citiem kandidātiem, kuri sacentās pret Guterrešu".

Eiropas mediji, neapšaubot Guterreša piemērotību amatam, pauž skepsi par viņa spēju ietekmēt organizāciju, kuras darbība pēdējā laikā likusi apšaubīt tās īpašo efektivitāti. "Guterrešam ir šim darbam nepieciešamās prasmes: principi, kultūra, pieredze un sarunu māka. Taču ir apšaubāmi, vai viņam ir spēja uzsist pa galdu, kura faktiski nemaz nav, jo ANO nozīmīgākajā forumā - Drošības padomē - ģenerālsekretāram nemaz nav locekļa vietas," raksta portugāļu Publico.

ANO eksperts Eiropas Ārlietu padomē Ričards Gauens intervijā BBC norāda, ka Guterreša pieredze bēgļu komisāra amatā varētu viņam palīdzēt "iedot spērienu ANO pa mugurpusi, kas tagad ļoti nepieciešams". Palīdzība konfliktos cietušajiem cilvēkiem tagad ir viena no nozīmīgākajām ANO misijām, kur portugāļu, angļu, spāņu un franču valodu pārvaldošais Guterrešs var izrādīties īstajā vietā.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 10. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits