Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Buenosairesas iedzīvotājs fotografē G20 valstu vadītāju sanāksmes pretinieku izlīmētu plakātu

Pasaules vareno tango Buenosairesā

Argentīnas galvaspilsēta Buenosairesa nedēļas nogalē kļūs par drošībnieku ielenktu cietoksni, jo tur norisināsies 20 pasaules attīstītāko ekonomiku (G20) vadītāju ikgadējā tikšanās. Piektdien un sestdien notiekošā samita gaitā 19 valstu un Eiropas Savienības līderiem ir paredzēts apspriest tādus būtiskus jautājumus kā globālā ekonomika, darba tirgus nākotne, dzimumu līdztiesība, klimata pārmaiņas, digitālā ekonomika, Pasaules Tirdzniecības organizācijas reforma, finanšu tirgus regulēšana, nodokļi un tirdzniecība. Tomēr sagaidāms, ka sarunās dominēs ASV prezidenta Donalda Trampa izvērstais tirdzniecības karš ar Ķīnu.

Nepieļaus vardarbību

Buenosairesa jau kopš ceturtdienas vakara ir paralizēta, jo līdz pat G20 samita beigām lielākajā daļā pilsētas būs ierobežota autosatiksme un nekursēs sabiedriskais transports, bet gaisa telpu virs Argentīnas galvaspilsētas slēgs. Valdība ir pasludinājusi piektdienu par brīvdienu un aicinājusi buenosairesiešus doties prom. Pilsētā un tās apkaimē būs izvietoti aptuveni 22 tūkstoši policistu un karavīru, kas rūpēsies par augsto ārvalstu viesu drošību. 

Tāpat kā iepriekšējo G20 sanāksmju laikā, arī šoreiz samitu uzņemošajā pilsētā ir ieplānotas lielākas un mazākas demonstrācijas. Nereti tās pāraug sadursmēs starp protestētājiem un likumsargiem. Argentīnas drošības ministre Patrisija Bullriča ir brīdinājusi, ka drošībnieki nedomājot pielietos spēku pret tiem, kas kļūs vardarbīgi, vēsta The Guardian.

Pirmais no sanāksmes dalībniekiem Buenosairesā jau trešdien ieradās Saūda Arābijas kroņprincis Muhammeds bin Selmāns. Turcijas un ASV specdienesti apgalvo, ka pēc viņa pavēles oktobra sākumā Saūda Arābijas konsulātā Stambulā nogalināja žurnālistu Džamalu Hašogi. Bin Selmānam nāksies atbildēt uz daudziem neērtiem jautājumiem par slepkavību, kas izraisīja starptautisku sašutumu. Paredzēts, ka samita laikā kroņprincim būs divpusējas tikšanās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un, iespējams, arī ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch šonedēļ vērsās Argentīnas federālajā prokuratūrā ar prasību sākt kriminālizmeklēšanu pret M. bin Selmānu saistībā ar Saūda Arābijas militāro kampaņu Jemenā un Hašogi slepkavību. 

Gaidītās vakariņās

Lielu daļu uzmanības G20 samita pamatjautājumiem var nozagt sestdien plānotās Trampa un Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina vakariņas. Tā būs abu pasaules lielāko ekonomiku līderu pirmā tikšanās pēc tam, kad ASV šogad ieviesa paaugstinātus ievedmuitas tarifus Ķīnā ražotām precēm 250 miljardu dolāru (219 miljardu eiro) vērtībā un Pekina atbildēja ar pretpasākumiem.

Ķīnieši cer pārliecināt Trampu atteikties no plāniem ar 1. janvāri palielināt Ķīnas preču importa tarifu no 10% līdz 25%. Taču abu pušu pārstāvji nav pārlieku optimistiski par to, ka tikšanās nesīs kādus nozīmīgus pavērsienus, lai izbeigtu tirdzniecības karu. 

Nav skaidrības, vai Buenosairesā aci pret aci tiksies Tramps un Putins. Pēc pagājušajā nedēļā Kerčas šaurumā notikušā incidenta, kad Krievijas robežpatruļas kuģi taranēja un sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, Tramps paziņoja, ka varētu atcelt tikšanos ar Krievijas prezidentu. Kremlis kritizēja ASV prezidenta izteikumus, norādot, ka Vašingtonai vajadzētu runāt caur oficiāliem komunikācijas kanāliem, nevis ar mediju starpniecību. 

Ļoti iespējams, ka G20 samits noslēgsies bez kopīga valstu vadītāju paziņojuma. Visu nedēļu notikušās valstu pārstāvju sarunas, kurās tika slīpēts komunikē teksts, virzījās lēni, jo pastāvot nopietnas domstarpības jautājumā par klimata pārmaiņām un tirdzniecību, vēsta Reuters.


Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 30. novembra, numurā! Ja turpmāk vēlaties Dienas publikācijas lasīt drukātā formātā, laikrakstu iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits