Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Patlaban pasaulē ziņots par 905 apstiprinātiem Covid-19 omikrona gadījumiem

Patlaban kopumā pasaulē ziņots par 905 apstiprinātiem Covid-19 omikrona gadījumiem 47 valstīs, liecina Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktora Jurija Perevoščikova prezentētie materiāli Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē otrdien.

Tostarp 18 Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīs apstiprināti 212 omikrona varianta gadījumi.

Lielākajai daļai apstiprināto gadījumu ir epidemioloģiska saikne ar gadījumiem, kad bijuši ceļojumi uz Āfrikas valstīm, un daži no sasirgušajiem ir veikuši pārsēšanās lidojumu citās vietās starp Āfriku un Eiropu.

Dažās ES un EEZ valstīs - Beļģijā, Dānijā, Vācijā un Spānijā - atklāti gadījumi bez epidemioloģiskās saiknes ar apgabaliem, kur ir dokumentēta vai pieņemta omikrona varianta cirkulācija. Tas norāda, ka šajās valstīs varētu notikt neatklāta izplatīšanās sabiedrībā, skaidroja Perevoščikovs.

Visi līdz šim pasaulē zināmie gadījumi, par kuriem ir pieejama informācija par smaguma pakāpi, bija asimptomātiski vai viegli. Līdz šim nav ziņots par nāves gadījumiem.

Šie skaitļi gan ir jāvērtē piesardzīgi, jo apstiprināto gadījumu skaits ir pārāk mazs, lai saprastu, vai omikrona slimības spektrs atšķiras no iepriekš konstatēto variantu spektra, norādīts Perevoščikova prezentētajos materiālos.

Jau ziņots, ka patlaban Latvijā padziļinātai pārbaudei jeb sekvencēšanai ir novirzīti aptuveni 50 Covid-19 testa materiāli, lai noskaidrotu to atbilstību vīrusa omikrona variantam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Šie gadījumi neesot saistīti ar to pašu avioreisu, kura diviem pasažieriem jau tika atklāts Covid-19 omikrona paveids. "Jau iepriekš, pagājušajā nedēļā, Nacionālajā references laboratorijā tika nodoti 22 paraugi, kuros bija kaut kāda ģenētiska pazīme, kas rada aizdomas, attiecīgi šie testi tiks padziļināti sekvencēti. Tāpat arī tiek sekvencēti tie pozitīvie gadījumi, kas konstatēti cilvēkiem, kas iebrauc no ārzemēm," stāstīja Pavļuts.

Ministrs aicināja ieceļotājus aktīvi izmantot iespēju nodot Covid-19 testu, ko aviopasažieri var izdarīt jau lidostā. Savukārt pēc atgriešanās Latvijā ikvienam vajadzētu ievērot maksimālu epidemioloģisko piesardzību - izvairīties no kontaktiem, novērot savu veselības stāvokli un kaut vismazāko aizdomu gadījumā veikt Covid-19 testu.

Veselības ministrs atgādināja, ka pagaidām vēl nav atbilžu uz daudziem svarīgiem jautājumiem par to, vai omikrona variants ir bīstamāks vai lipīgāks par citiem Covid-19 slimību izraisošā vīrusa paveidiem, un nav arī skaidrs, cik efektīvi pret to darbojas līdz šim izmantotās vakcīnas un citu Covid-19 variantu pārslimošanas gaitā izstrādājusies imunitāte.

Tāpat ziņots, ka "E.Gulbja laboratorija" svētdien konstatējis divus pacientus, kuri inficējušies ar Covid-19 omikrona paveidu. Siekalu paraugus sestdien nodevuši ieceļotāji lidostā "Rīga".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits