Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pāvests aicina aizliegt surogasiju

Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks pirmdien aicinājis aizliegt surogasiju, iekļaujot šo praksi ikgadējā sarakstā ar draudiem globālajam mieram un cilvēka cieņai.

Uzrunā Svētā Krēsla akreditētajiem vēstniekiem Francisks pauda nožēlu, ka 2024.gads pienācis laikā, kad miers tiek "arvien vairāk apdraudēts, novājināts un daļēji zaudēts".

Pāvests nosauca garu sarakstu ar cilvēci piemeklējušajām nelaimēm un starptautisko cilvēktiesību pārkāpumiem, tai skaitā minot Krievijas karu pret Ukrainu, Izraēlas un palestīniešu kaujinieku grupējuma "Hamās" karu, migrācijas un klimata krīzes, kā arī "amorālo" kodolieroču un konvencionālo ieroču ražošanu.

Taču Francisks uzskaitīja arī mazāka mēroga problēmas, kas, pēc viņa domām, apdraud mieru un cilvēka cieņu, tai skaitā bērnu laišanu pasaulē, izmantojot surogātmātes. Francisks sacīja, ka nedzimuša bērna dzīvība ir jāaizsargā, nevis "jāapgrūtina vai jāpārvērš par tirdzniecības objektu".

"Es uzskatu par nicināmu tā saukto surogātmāšu praksi, kas ir smags sievietes un bērna cieņas pārkāpums, kura pamatā ir mātes materiālo vajadzību situāciju izmantošana," viņš piebilda. Francisks aicināja starptautisko sabiedrību aizliegt šo praksi.

Francisks arī agrāk ir paudis katoļu baznīcas iebildumus pret "dzemdes nomu", un vairākas Eiropas valstis, tai skaitā Spānija un Itālija ir aizliegušas surogasiju. Tajā pašā laikā Vatikāna doktrīnas birojs ir skaidri norādījis, ka homoseksuāli vecāki, kas izmantojuši surogātmāti bērna radīšanai, var kristīt savu bērnu.

Runājot par karu Ukrainā, Francisks nosauca vārdā Krieviju. Tā ir atkāpe no Franciska ierastās prakses, paužot solidaritāti Ukrainai, publiski nevainot Maskavu par kara izraisīšanu.

Francisks arī pauda nožēlu par Izraēlas karu Gazas joslā, nosodīja "Hamās" 7.oktobra uzbrukumu Izraēlas dienvidiem "un katru terorisma un ekstrēmisma gadījumu". Tajā pašā laikā viņš sacīja, ka uzbrukums izraisīja "spēcīgu Izraēlas militāro reakciju", kuras rezultātā ir gājuši bojā tūkstošiem cilvēku un Gazas joslā radusies humānā krīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits