Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pāvests atzinis septiņus Ķīnas ieceltos bīskapus

Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks atzinis septiņus bīskapus, kurus ordinējusi Ķīna bez Vatikāna piekrišanas, sestdien paziņoja pāvesta birojs.

Vatikāns sestdien arī paziņoja par vēsturisku vienošanos ar Pekinu jautājumā par bīskapu iecelšanu Ķīnā, kas varētu sagatavot ceļu saišu normalizācijai starp Romas Katoļu baznīcu un Ķīnas Tautas Republiku.

"Pāvests Francisks cer, ka ar šiem lēmumiem var sākties jauns process, kas ļaus pārvarēt pagātnes brūces, novedot pie pilnīgas kopības ar visiem Ķīnas katoļiem," teikts Vatikāna paziņojumā.

Ar šo lēmumu tiek atzīts arī vēl viens bīskaps, kurš mūžībā aizgāja pērn, bet kurš "bija paudis vēlmi, lai notiktu viņa izlīgšana ar Apustulisko Krēslu", teikts paziņojumā.

"Paturot redzeslokā evaņģēlija sludināšanas turpināšanu Ķīnā, svētais tēvs pāvests Francisks ir nolēmis no jauna uzņemt pilnā baznīcas kopībā atlikušos "oficiālos" bīskapus, kas ir ordinēti bez pontifika mandāta," teikts paziņojumā.

Vatikāns sestdien arī apliecināja, ka ir panākta vēsturiska vienošanās ar Pekinu jautājumā par bīskapu iecelšanu Ķīnas Tautas Republikā, kas līdz šim iecēla pati savas amatpersonas vienīgajā Pekinas atzītajā katoļu baznīcā.

Vienošanās panākta pēc "pakāpeniskas un abpusējas attiecību uzlabošanas, un par to rasta vienprātība pēc ilga uzmanīgu sarunu procesa, un tā paredz iespēju periodiski pārskatīt tās piemērošanu", teikts Vatikāna paziņojumā, kas izplatīts laikā, kad pāvests Francisks ieradies vizītē Baltijas valstīs.

"Tā attiecas uz bīskapu nomināciju - jautājumu, kas ir ļoti svarīgs baznīcas dzīvei - un rada apstākļus lielākai sadarbībai divpusējā līmenī," teikts paziņojumā.

Vienošanās "nav politiska, bet pastorāla, un, tai pateicoties, ticīgajiem varēs būt bīskapi, kas ir kopībā ar Romu, bet kurus vienlaikus atzīst Ķīnas varasiestādes", Viļņā sacīja Vatikāna pārstāvis sakariem ar presi Gregs Bērks.

Šis paziņojums jau tika gaidīts, vienlaikus izskanot minējumiem, ka vienošanās var novest pie Vatikāna un Pekinas attiecību normalizācijas, domājams, uz Taivānas rēķina.

Vatikāns ir viena no 17 pasaules valstīm, kas atzīst Taivānu, nevis Pekinu, bet pāvests Francisks kopš stāšanās amatā 2013.gadā centies uzlabot attiecības ar Ķīnu.

Honkongas katoļu prese šomēnes vēstīja, ka septembrī ir gaidāms jauns Vatikāna un Pekinas sarunu raunds, bet līgums varētu tikt parakstīts oktobrī.

Ķīnā ir 12 miljoni katoļu. Daļa pieder valdības pārraudzītajai apvienībai, kurā garīdzniekus izraugās Komunistiskā partija, bet daļa - neoficiālajai baznīcai, kas apliecinājusi lojalitāti Vatikānam.

Vatikānam nav diplomātisko attiecību ar Ķīnu kopš 1951.gada. Divus gadus pirms tam bija nodibināta komunistu Tautas Republika.

Iepriekšējiem centieniem atjaunot attiecības nav bijis sekmju, jo Pekina līdz šim uzstājusi, ka Vatikānam jāpārtrauc atzīt Taivāna un jāsola neiejaukties Ķīnas reliģiskajos jautājumos.

Top komentāri

Eezels Dumais
E
Un ko viņš nabags darīs, kad kādu rītu atnākot uz darbu Vatikānā redz jau priekšā Ķīnas valdības ieceltu pāvestu? Iespējams kautko nav līdz galam pārdomājis.
bet
b
Honkongas kardināls jau ir paziņojis, ka jebkurš Vatikāna līgums ar Ķīnas valdību ir nodevība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits