Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Paziņos secinājumus par Malaysian Airlines lidmašīnas notriekšanu

Jau otrdien, 13. oktobrī, Nīderlandes Drošības izmeklēšanas padome (Onderzoeksraad Voor Veiligheid) gatavojas publiskot izmeklētāju secinājumus par aviokompānijas Malaysian Airlines reisa MH17 lidmašīnas notriekšanu 2014. gada 17. jūlijā virs Austrumukrainas.

Padome ir apsolījusi, ka pirms ziņojuma publiskošanas ar to tiks iepazīstināti traģēdijā 298 bojā gājušo aviopasažieru un lidmašīnas apkalpes locekļu tuvinieki. Līdz šim vienīgajos publiski paustajos izmeklētāju secinājumos konstatēts, ka lidmašīnas fizelāžu gaisā sacaurumojušas lielā ātrumā lidojošas metāla šķembas.

Ir izskanējušas versijas, ka tās varētu būt radušās no Krievijā ražotā pretgaisa aizsardzības kompleksa Buk raķetes, kas varētu būt palaista no separātistu kontrolētās teritorijas Austrumukrainā. To apstiprina arī pagājušajā nedēļā publiskotais pētniecisko žurnālistu grupas Bellingcat pētījums, kurā atainots Buk kompleksa ceļš Austrumukrainā lidmašīnas notriekšanas dienā.

Savukārt Krievija, kas vairākkārt mainījusi versijas par notikušo - no lidmašīnas notriekšanas ar gaiss-gaiss raķeti no Ukrainas gaisa spēku lidmašīnas līdz notriekšanai ar Buk, kas bijis Ukrainas bruņoto spēku rīcībā, - jau sagatavojusi atbildes soli nīderlandiešu izmeklētājiem. 13. oktobrī preses konferencē Maskavā Buk ražotājkoncerns Almaz-Antejstāstīs, ka viņu veiktais lidmašīnas korpusa apšaudīšanas eksperiments pierāda, ka separātisti nav vainojami traģēdijā, vēsta Newsru.com.

Izmeklētāji Nīderlandes gaisa spēku bāzē īpašā angārā ir mēģinājuši no Austrumukrainā savāktajām lidmašīnas atlūzām rekonstruēt daļu no lidmašīnas kabīnes un biznesa klases salona. To parādīs arī bojāgājušo tuviniekiem.

Foxnews.com ziņo, ka 15 mēnešu ilgušās izmeklēšanas secinājumos būs izanalizēti pēdējie brīži pirms traģēdijas. Padome likusi noprast, ka atbildēs uz četriem kritiskiem jautājumiem: kas bija lidmašīnas korpusa sadalīšanās iemesls, kāpēc tika lidots pāri konfliktu zonai, kāpēc Nīderlandes pilsoņu, kuri atradās lidmašīnā, piederīgajiem nācās divas dienas gaidīt apstiprinājumu, ka viņu tuvinieki bijuši lidmašīnā, un cik lielā mērā un cik ilgu laika sprīdi lidmašīnā esošie apzinājās traģēdijas neizbēgamību. Pēdējā teikuma daļa nozīmē, ka izmeklētāji centušies noskaidrot, kas notika lidmašīnā lidojuma pēdējos brīžos.

Tomēr nāksies vilties tiem, kuri cer sagaidīt, ka tiks nosaukti lidmašīnas notriekšanā vainīgie. Oktobra sākumā izplatītajā paziņojumā izmeklēšanas padome norādīja, ka "izmeklēšanas uzdevums nebija konstatēt vainu vai atbildību. Tas jānoskaidro kriminālizmeklēšanā". Tiek prognozēts, ka starptautiskās policijas izmeklēšanas grupas ziņojums tiks publiskots decembrī.

Pagājušajā nedēļā britu pētniecisko žurnālistu nevalstiskā organizācija Bellingcat, kura analizējusi informācijas drumslas, kas cita starpā parādījušās arī sociālajos tīklos, paziņojusi, ka ir bijis iespējams izsekot traģēdijā izmantotās Buk sistēmas ceļu no Kurskas pilsētas Krievijā 2014. gada jūnijā līdz laukam netālu no Sņižnes Doņeckas apgabalā, kur tas atradās traģēdijas dienā. Jau nākamajā dienā tā pati Buk sistēma, tikai ar trim raķetēm četru vietā, jau piefiksēta netālu no Krievijas robežas Luhanskas apgabalā.

Visu žurnālista Jura Tihonova rakstu Izmeklētāji paziņos secināto lasiet pirmdienas, 12.oktobra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits