Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pēc Kosovas ekspremjera attaisnošanas Hāgas tiesā Serbijā sākušies protesti

Serbu nacionālisti piektdien Belgradā dedzināja Eiropas Savienības (ES), ASV, NATO un Kosovas karogus, šādi protestējot pret kara noziegumos apsūdzētā bijušā Kosovas premjerministra Ramuša Haradinaja attaisnošanu Hāgas tribunālā.

Vairāki simti Serbijas Radikālās partijas (SRS) atbalstītāju piektdien bija pulcējušies Belgradas centrā, pieprasot varasiestādes atteikties no valsts centieniem pievienoties ES. "Mēs nevēlamies ES!" vēstīja viens no demonstrantu plakātiem.

Jāatgādina, ka 44 gadus vecais Kosovas ekspremjers Haradinajs tika atkārtoti tiesāts līdz ar 41 gadu veco viņa bijušo palīgu Idrizu Balaju. Viņiem bija izvirzītas vairākas apsūdzības kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, tostarp apsūdzības par slepkavībām, spīdzināšanu un nežēlīgu izturēšanos, vajājot gan serbus, gan savus politiskos oponentus. 2008.gadā viņi jau tika attaisnoti. Pēcāk gan lieta tika ierosināta atkārtoti, jo pirms diviem gadiem tiesa atcēla attaisnojošu spriedumu viņa lietā, kā iemeslu minot liecinieku iebiedēšanu. Ceturtdien tika attaisnots arī trešais apsūdzētais - bijušais Haradinaja palīgs 42 gadus vecais Lahi Brahimajs.

Prokurori uzstāja, ka apsūdzētie slepkavojuši un spīdzinājuši serbus, un pieprasīja piespriest viņiem vismaz 20 gadu cietumsodu. Taču tiesneši atzina, ka apsūdzētie nav piedalījušies "kopīgā noziedzīgā organizācijā" ar mērķi attīrīt reģionu no etniskajiem serbiem, un norādīja, ka dažu liecinieku liecības nav ticamas.

Kā piektdien mītiņā Belgradā uzsvēra SRS pārstāve Nataša Jovanoviča, "mēs vainojam nevis Hāgas tiesnešus, bet gan tos, kuri viņiem dod rīkojumus, un tās ir ASV, ES un NATO". Demonstranti piektdien mītiņā arī skandēja bijušā Bosnijas serbu armijas komandiera Ratko Mladiča vārdu.

Jau vēstīts, ka spriedums Haradinaja lietā pasludināts nepilnas divas nedēļas pēc tam, kad Hāgas tribunāls attaisnoja divus kara noziegumos pret serbu civiliedzīvotājiem apsūdzētos Horvātijas ģenerāļus - Anti Gotovinu un Mladenu Markaču. Arī šis spriedums izpelnījās Belgradas nosodījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits