Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pēc sešu nedēļu gūsta pirātu nolaupītie Lietuvas pilsoņi dodas mājās

Divi Lietuvas pilsoņi, kuri sešas nedēļas atradās pirātu gūstā, pēc glābšanas operācijas ir ceļā uz mājām, pirmdien informēja Lietuvas valdības preses dienestā.

Glābšanas operācija tika sākta 25.martā un ir veiksmīgi noslēgusies, apstiprināja Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs. Informāciju apstiprinājis arī Dānijas uzņēmums "Monjasa", kuram pieder pirātu nolaupītais kuģis "Monjasa Reformer".

25.martā Lietuvas institūcijas saņēma informāciju, ka divi Lietuvas pilsoņi nonākuši gūstā pēc tam, kad 260 kilometrus uz rietumiem no Puentnuāras Kongo Republikā pirāti uzbruka tankkuģim "Monjasa Reformer", kuram ir Libērijas karogs.

Pirāti kuģi nolaupīja un sagūstīja 16 tā apkalpes locekļus. Vēlāk desmit apkalpes locekļi tika atbrīvoti, bet 1958.un 1995.gadā dzimušie Lietuvas pilsoņi gūstā pavadīja sešas nedēļas. Detalizētāka informācija par glābšanas operāciju netiek sniegta.

Pēc informācijas par notikušo saņemšanas Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs 27.martā izveidoja īpašu darba grupu ar dažādu institūciju pārstāvjiem, lai koordinētu glābšanas operāciju. Lietuvas institūcijas identificēja Lietuvas pilsoņus, un policija sazinājās ar viņu tuviniekiem.

Glābšanas operācijā bija iesaistīts Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs, Valsts drošības departaments, Ārlietu, Iekšlietu, Veselības, Aizsardzības, Satiksmes ministrija un Ģenerālprokuratūra.

Jau vēstīts, ka marta beigās tika noskaidrota pirātu sagrābtā "Monjasa Reformer" atrašanās vieta Gvinejas līcī.

"Monjasa Reformer" ar 16 apkalpes locekļiem pirātu gūstā nonāca 25.martā, bet Francijas karaflotes kuģi 30.martā to atrada pie Santomē un Prinsipi krastiem.

Kad tika noteikta kuģa atrašanās vietā, "pirāti kuģi bija pametuši un līdzi paņēmuši daļu apkalpes locekļu", paziņoja "Monjasa".

Detalizētāka informācija par nolaupīto apkalpes locekļu skaitu un valstisko piederību tobrīd netika publiskota. Kompānija uzsvēra, ka sadarbojas ar varasiestādēm, lai garantētu apkalpes locekļu drošu atbrīvošanu.

135 metrus garais kuģis ārkārtējā situācijā nonāca 25.martā, iepriekš pavēstīja uzņēmums "Monjasa".

Kad pirāti iekļuvuši kuģī, apkalpe patvērusies tā dēvētajā kuģa citadelē "atbilstoši ārkārtējās situāciju protokolam", norādīja "Monjasa".

Gvinejas līcis kuģniecības uzņēmumiem sagādājis raizes, tomēr pēdējos gados tas bijis mierīgs apvidus.

2022.gadā tur notikuši uzbrukumi trim kuģiem, bet 2019.gadā - 26, liecina Jūras lietu informācijas sadarbības un informētības centra dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits