Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Peru Kongress nobalso par impīčmenta procedūras uzsākšanu pret prezidentu

Peru Kongress piektdien nobalsoja par impīčmenta procedūras uzsākšanu pret prezidentu Martinu Viskarru, vainojot viņu "morālā nespējā" saistībā ar apsūdzībām, ka viņš mēģinājis likt šķēršļus korupcijas izmeklēšanai pret valdības amatpersonām.

Lēmums tika pieņemts ar 65 balsīm par un 36 pret, 24 deputātiem atturoties. Lai nākamās nedēļas sākumā varētu uzsākt impīčmenta procedūru, bija nepieciešamas vismaz 52 balsis.

Prezidenta atcelšanai no amata ir nepieciešamas vismaz 87 Kongresa deputātu balsis. Viskarra nākamajā piektdienā ieradīsies Kongresā, lai aizstāvētos pret apsūdzībām, un pēc tam plenārsēdē notiks debates un impīčmenta balsojums.

Atbalstu impīčmentam ir paudušas sešas no deviņām partijām, kas pārstāv 95 no 130 Kongresa deputātiem.

"Es negrasos atkāpties. Es nebēgu," Viskarra pirms Kongresa balsojuma sacīja televīzijas uzrunā, kurā noliedza savu vainu jebkādos likumpārkāpumos.

"Mēs sastopamies ar sazvērestību pret demokrātiju," sacīja prezidents. Viņš piebilda, ka viņam nav nekā slēpjama, bet Kongresa deputātiem jārīkojas "ar piesardzību, ar atbildību, un jāpieņem lēmums, kādu viņi uzskata par nepieciešamu".

Viskarra, kurš ir pie varas kopš 2018.gada, ir izpelnījies kritiku pēc nopludinātiem audioierakstiem, kuros dzirdami viņa norādījumi palīgiem slēpt detaļas par to, kā viņa birojs nolīdzis populāru dziedātāju par apmaksātu kultūras padomnieku.

Impīčmenta gadījumā Kongresa spīkers Manuels Merino kļūs par pagaidu prezidentu līdz pašreizējās prezidentūras termiņa beigām 2021.gada jūlijā.

Viskarra ir guvis tautas atbalstu ar cīņu pret korupciju, bet tāpēc nonācis konfliktā ar saviem pretiniekiem Kongresā. 

Iepriekšējais Peru prezidents Pedro Pablo Kučinskis, kurš bija iesaistīts Brazīlijas būvfirmas Odebrecht kukuļu skandālā, 2018.gadā bija spiests atkāpties, lai izvairītos no viņam draudoša impīčmenta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits