Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Plašsaziņas līdzekļi publisko līdz šim lielāko ārzonu kontu īpašnieku sarakstu

Starptautiskais izmeklējošo žurnālistu konsorcijs ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) paziņojis, ka savācis plašu dosjē par ārzonu kontu īpašniekiem no dažādām pasaules valstīm. Organizācijas ziņojums ir pieejams tās interneta vietnē, tāpat par vērienīgā pētījuma rezultātiem šodien lasāms virknē plašsaziņas līdzekļu.

Dati, ar kuru analīzi nodarbojās ICIJ eksperti, sastāv no 2,5 miljoniem failu ar slepenu informāciju (aptuveni 260 gigabaiti datu), kurus žurnālisti dažādos veidos ieguvuši no saviem avotiem ārzonu centros. Tajos atrodama informācija par apmēram 120 tūkstošiem ārzonas kompāniju un 130 tūkstošiem uzņēmēju vai viņu pārstāvju no 170 pasaules valstīm. Pēc ekspertu domām, kopējais ārzonās paslēpto līdzeklu apjoms līdzinās 32 triljoniem ASV dolāru.

Kā norāda britu laikraksts The Guardian, kura žurnālisti piedalījušies vērienīgajā izmeklēšanā, lielāka daļa informācijas gan attiecas tikai uz vienu, toties visā pasaulē labi zināmu ārzonu - Britu Virdžīnu salām, tāpat iegūtas ziņas arī par Singapūru, Honkongu un Kuka salām. Laikraksts uzsver, ka preses veiktā izmeklēšana var kļūt par "revolucionāru pagriezienu" cīņā ar ārzonām, kuru klienti pārstāv visplašāko spektru - sākot ar amerikāņu nodokļu nemaksātājiem, bet beidzot korumpētiem ierēdņiem no bijušā komunistiskā bloka valstīm.

ICIJ ietilpst starptautiskajā žurnālistu apvienībā Center for Public Integrity, kas bāzējas ASV. Šīs nekomerciālas organizācijas galvenais uzdevums ir publicēt sabiedriski nozīmīgu informāciju par ļaunprātīgiem varas izmantošanas, korupcijas un dienestu pilnvaru pārkāpšanas faktiem ASV un citās pasaules valstīs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits