Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +11 °C
Smidzinošs lietus
Svētdiena, 9. jūnijs
Ligita, Gita

Polarizētajai Gruzijai būs jāizšķiras par valsts nākotni

Pēdējos divdesmit gados daudzas politiskās zemestrīces pārdzīvojušās Gruzijas iedzīvotāji pirmdien piedalīsies valsts vēsturē vismazāk paredzamajās parlamenta vēlēšanās. Tās jau ir ieguvušas apzīmējumu «titānu cīņa», jo 4,5 miljonu iedzīvotāju lielās valsts pilsoņiem būs jāizvēlas starp valdošo partiju, ko pārstāv prezidents Mihails Saakašvili, un opozicionāru koalīciju, kuras priekšgalā ir valsts bagātākais cilvēks Bidzina Ivanišvili.

Priekšvēlēšanu kampaņa ir bijusi vētraina, jo tās laikā abas puses viena otrai nemitīgi ir veltījušas visdažādākos apvainojumus. Tas ir veicinājis sabiedrības polarizēšanos, tādēļ retais uzdrošinās prognozēt vēlēšanu iznākumu. Tomēr ir raisījušās bažās, ka pēc vēlēšanām varētu sākties plaši protesti, kuri draud pāraugt vardarbīgā konfrontācijā, kas destabilizēs valsti.

Viss nav tik rožaini

Pēdējos četrus gadus Gruzijas valdošā partija Apvienotā nacionālā kustība (ENM) ir baudījusi varas monopolu, jo tai bija parlamenta absolūtais vairākums, bet tās līderis ir Valsts prezidents. Partijai, jo sevišķi M. Saakašvili, patīk uzsist sev pa plecu, dižojoties ar to, ka tā Gruzijā ir ieviesusi demokrātiskas reformas, izvērsusi nežēlīgu cīņu pret korupciju un veicinājusi ekonomisko izaugsmi.

Tajā pašā laikā M. Saakašvili un valdība ir saņēmusi pārmetumus, ka veiktie uzlabojumi ir tikai «kosmētiski» un patiesībā situācija Gruzijā nav nemaz tik rožaina. To parādīja nesenais skandāls, kad televīzijā tika demonstrēti kādā Tbilisi cietumā uzņemti kadri, kuros bija redzams, kā sargi brutāli piekauj un izvaro vairākus ieslodzītos. Videomateriāls, ko valdība nosauca par opozīcijas provokāciju, šokēja sabiedrību, aktualizējot ieslodzīto nožēlojamos apstākļus Gruzijas cietumos.

Prezidentam tiek pārmesta arī nevēlēšanās iedziļināties vienkāršo cilvēku problēmās, sabiedrības brīvības ierobežošana, opozīcijas apklusināšana un mediju ietekmēšana.

Visticamāk, valdošās partijas iecementētās pozīcijas pirms šā gada parlamenta vēlēšanām netiktu apdraudētas, ja pagājušajā gadā par iesaistīšanos politikā nepaziņotu miljardieris B. Ivanišvili, kurš līdz tam bija dzīvojis ļoti savrupi, mērķtiecīgi izvairoties no liekas publicitātes. Uzņēmējs, kura bagātības apmērs, pēc Forbes aprēķiniem, ir 6,4 miljardi dolāru (3,4 miljardi latu), līdz tam bija zināms kā dāsns filantrops un kaislīgs mākslas kolekcionārs.

B. Ivanišvili, kurš savulaik bija M. Saakašvili atbalstītājs, ar nosaukumu Gruzijas sapnis ir izdevies savākt sešas opozīcijas partijas. Tās gan vieno tikai lojalitāte B. Ivanišvili un opozīcija M. Saakašvili.

Negrib kritizēt Kremli

Pirms vēlēšanām ENM un Gruzijas sapnis apmainījās ar «laipnībām», kuru pamatā parasti bija pārliecība, ka pretinieki ar nelikumīgām metodēm mēģinās ietekmēt vēlēšanu iznākumu.

Opozicionāri apgalvo, ka valdošā partija liks lietā «masīvu vēlēšanu biļetenu falsifikāciju» un ka tā esot izmantojusi administratīvos resursus savā priekšvēlēšanu kampaņā. Savukārt M. Saakašvili partija apsūdz Gruzijas sapni «visaptverošā balsu pirkšanā» un plānos destabilizēt situāciju valstī, lai sagrābtu varu, raksta Bloomberg.

Prezidentam pietuvināto loks nemitīgi stāsta, ka Gruzijas sapnis patiesībā ir Kremļa projekts, jo B. Ivanišvili izvairoties kritizēt Krieviju, ar kuru Gruzija pirms četriem gadiem karoja. Miljardieris, kurš lielāko daļu savas bagātības ir nopelnījis lielajā kaimiņvalstī, atsakās izteikties slikti par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, jo neesot vajadzības antagonizēt krievus. Viņš arī nesen pārdeva visus sev Krievijā piederošos aktīvus, lai politiskie oponenti pret viņu nevarētu izspēlēt Maskavas kārti.

Vēl vasarā aptaujas rādīja, ka vēlēšanās uzvaru gūs valdošā partija, bet pēc cietuma skandāla opozīcijas popularitāte ir strauji pieaugusi, tādēļ tiek prognozēts, ka nevienam konkurentam neizdosies iegūt pārliecinošu vairākumu parlamentā. Tādā gadījumā zaudētājs var neatzīt sakāvi un aicināt ielās savus atbalstītājus. Bet protesti, nevis sēšanās pie sarunu galda var radīt kārtējo satricinājumu daudz pārcietušajā Kaukāza valstī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits