Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Policija apturējusi pasaulē lielāko pedofilu tīklu

Vērienīgā starptautiskā operācijā Glābiņš (Rescue) atklāts pasaulē lielākais pedofilu tīkls. Vairāk nekā triju gadu ilgā izmeklēšanā identificēti 670 aizdomās turamie, veikti 184 aresti, kā arī no turpmākas vardarbības izglābti 230 bērni. Taču gaidāms, ka aizturēto skaits vēl tikai augs. Eiropas Policijas organizācija Europol pārstāvji uzsvēruši, ka šī «ir lielākā jebkad pieredzētā šāda veida operācija».

Europol izdevies slēgt pedofilu iecienītu vietni, kas bijis legāls Nīderlandē bāzēts interneta forums ar vairāk nekā 70 tūkstošiem lietotāju. Lai gan mājaslapa un tās turētājs identificēts jau 2008. gadā, policijai vietnes augstās aizsardzības programmas izdevās uzlauzt tikai pērn. Boylover.net sevi pozicionēja kā tikai diskusijām domātu mājaslapu, kurā tās lietotāji varēja apspriest savu seksuālo interesi par gados jauniem puišiem, kas neesot uzskatāms par likuma pārkāpumu. Taču daudzi lietotāji pēc draudzīgu virtuālo attiecību izveides savstarpēji apmainījās ar attēliem vai videomateriāliem, kuros fiksēta bērnu seksuālā izmantošana.

Izmeklētāji iesaistījās lietotāju vidū, lai dzītu pēdas aizdomās turamajiem. Tā rezultātā tika fiksēti ap 4 tūkstošiem pārkāpumu, par ko tika brīdinātas 30 pasaules valstis, no kurām lielākā daļa Eiropā. «Kamēr noziedznieki interneta komunikācijas aizsegā jutās anonīmi, patiesībā pati tehnoloģija tika izmantota pret viņiem,» operācijas pārstāvja Lielbritānijā Pītera Deivisa teikto citējis BBC.

No 184 arestiem 121 veikts Lielbritānijā, taču policijas uzmanības lokā ir arī personas no tādām valstīm kā Austrālija, Beļģija, Kanāda, Grieķija, Īslande, Itālija, Nīderlande, Jaunzēlande, Polija, Rumānija, Spānija un ASV. Aizturēto datoros uziets ievērojams apjoms bērnu pornogrāfijas materiālu.

Tomēr izmeklētāji norāda, ka pedofiliem nav kāda specifiska raksturojuma: tie ir visdažādākā vecuma un profesiju vīrieši, viņu vidū bijusi vismaz viena sieviete. Lielākā daļa upuru tikuši izmantoti sev tuvā vidē. To darījuši ģimenes locekļi, draugi vai kaimiņi. Tomēr izmantotāju vidū ir bijuši arī policisti, skolotāji un cilvēki, kas saistīti ar bērnunamiem. Spānijā atrasts kāds bērnu nometņu vadītājs, kurš piecu gadu laikā seksuāli izmantojis ap simt bērnu.

«Mūsu darbs turpinās, un mēs neapstāsimies, līdz visi noziedznieki tiks atklāti,» operācijas vadītāja Roba Vainraita teikto citējis AFP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits