Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Porošenko atlaidis Dņepropetrovskas reģiona gubernatoru

Ukrainas prezidents Petro Porošenko atlaidis Dņepropetrovskas reģiona gubernatoru Ihoru Kolomoisku, kurš tiek uzskatīts par vienu no pretrunīgāk vērtētajiem valsts oligarhiem.

Kolomoiska aiziešanas iemesls, visticamāk, ir nesaskaņas ar Porošenko saistībā ar Ukrainas naftas kompāniju "Ukrnafta".

Prezidenta birojs trešdien paziņoja, ka Porošenko pieņēmis Kolomoiska piedāvājumu atkāpties no amata, ko viņš izteicis abu tikšanās laikā Kijevā.

Kolomoiskis tika iecelts Dņepropetrovskas reģiona gubernatora amatā pēc prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas pagājušā gadā. Viņš strikti iestājies pret prokremliskajiem kaujiniekiem, kas satricinājuši Ukrainas austrumu reģionu, un izveidojis ietekmīgu brīvprātīgo zemessardzes grupējumu, kas uzņēmusies vadošu lomu cīņā pret šiem bandītiem.

Porošenko uzsvēra, ka stabilitātes saglabāšana stratēģiski svarīgajā reģionā paliek prioritāte, neskatoties uz Kolomoiska aiziešanu no reģiona gubernatora amata.

"Mums jāsaglabā miers, stabilitāte (..). Dņepropetrovskai jāpaliek Ukrainas bastionam austrumos," uzsvēra prezidents.

Kolomoiskim nācās pamest amatu pēc tam, kad bruņoti vīri, domājams, pēc Kolomoiska rīkojuma, divas dienas iebarikādējās Ukrnafta birojā, kuru pameta tikai otrdien.

Kolomoiska uzņēmumam Privat Group pieder 43% no Ukrnafta". Bet Ukrainas parlaments nesen pieņēma likumu, kas palielināja valsts kontroli pār atklātām akciju sabiedrībām, vājinot Kolomoiska faktisko varu pār Ukrnafta.

Tiek uzskatīts, ka Kolomoiski arī sadusmojusi viņa sabiedrotā naftas cauruļvadu operatora UkrTransNafta vadītāja Oleksandra Lazorko atlaišana.

Arī UkrTransNafta biroju uz brīdi bija ieņēmuši bruņoti vīri, kas, kā tiek uzskatīts, strādāja Kolomoiska labā.

Kolomoiskim vairākkārt pārmesta vardarbības draudu izmantošanu, ceļot savu impēriju, kas izpletusies gan banku sektorā un metalurģijas nozarē, gan aviācijā un medijos un kopumā, kā tiek lēsts, vērta aptuveni 2,2 miljardus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits