Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Pretēji teiktajam, G8 samits ar taupību nav izcēlies

Sekojot daudzajiem Akvilas ciematiņa iedzīvotājiem, kas pavasarī notikušās postošās zemestrīces dēļ joprojām spiesti dzīvot brīvdabas telšu pilsētiņās, arī pasaules attīstīto valstu jeb Lielā astotnieka līderi tikšanās laikā Itālijā dzīvojuši gluži spartiskos apstākļos. Itālijas premjerministrs Berluskoni šoreiz nav melojis: valstu vadītāju tikšanās tiešām noritējusi „askētiskā pieticībā” un „nopietna darba atmosfērā”, kurā pie eksluzīvām izpriecām pieskaitāms vienīgi kopējs ar „otrajām pusītēm” itāļu klasiskās mūzikas koncerta apmeklējums (programmā – Pučīni, Rosīni, bet piedevās iespraucās arī Mocarta „itāļu gabali”).

Dzīvojuši pasaules astotnieka līderi patiešām kā nabadzīgi finansu gvardes kursanti – mazās kotedžās pa divi (piem., Sarkozī ar Medvedevu) un katra rīcībā bijušas vien divas istabiņas, kurās vienīgais „luksuss” – kondicionieris. Akvilā cepināja – gaisa temperatūra pusdienlaikā pārsniedza 30 grādus, tā ka kondicionieris bija vietā.

Pirmajās darba pusdienās tika pasniegti salāti Caprese ar mocarellas sieru, trīs krāsu pasta Panette – Itālijas karoga sarkanzaļbaltajā, protams – un jaunie kartupeļi ar vērša gaļu un mazu spinātu pušķīti. Saldēdienā katram leģandārais itāļu gelati - viena saldējuma bumbiņa.

Toties prezidentu kundzēm veicās vairāk – viena no Romas labākajiem restorāniem La Pergola (divas Michelin zvaigznītes) šefpavārs pacentās dāmām pagatavot omāru, baklažānu, tomātu uzkodas, liellopa fileju jogurtā un aprikozu putru/pireju Mou mērcē (piparmētras un svaigs saldais krējums). Tikai Indijas premjera kundzei servēja īpašu ēdmaņu – viņa ir veģetāriete. Silvio Berluskoni gan visus viesus „brīdināja”, ka šis itāļu ēdiens nedos viņiem ne gramiņu liekā svara. Kamēr laulātie vīri centīgi strādāja pie G-8 līgumiem, viņu kundzes pa kārtai apmeklēja Kapitoliju un Forum Romano – mūžīgās pilsētas seno centrālo laukumu, kā arī Vatikānu un tikās ar pasaules katoļu virsganu – Romas pāvestu Benediktu XVI. Ceturtdien pāvestu apciemoja sešas dāmas, bet Mišela Obama un Japānas premjerministra kundze Taro Aso pa to laiku paguva izskriet „šopingā” pie Romas Spāņu kāpnēm, jo viņa Benediktu  XVI Vatikāna apartamentos apciemoja jau otrdien, bet Obamas kundze – piektdien.

Samitā tradicionāli neiztika arī bez namatēva dāvanām, šoreiz arī pieticīgām  – visiem viesiem brālīgi tika pasniegta grāmata-albums par dižo itāļu arhitektu Antonio Kanovu. Bet prombraucot  Berluskoni astotnieka līderiem saujā iespieda pa svaigi kaltam eirodolāram - jaunu sudraba monētu, kas simbolizē ASV un Eiropas vienotību. „Kapeiciņas” vienā pusē ierakstīta globālisma devīze Vienotība daudzveidībā, otru pusi rotā „dzīvības koks”, savīts no trim dažādiem augiem, kas aug visos piecos pasaules kontinentos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

ES pakļauj sankcijām Irānas aizsardzības ministru

Eiropas Savienība (ES) piektdien pakļāvusi sankcijām Irānas aizsardzības ministru Mohamadu Rezu Aštiani un Revolucionāro gvardi par Krievijas apgādāšanu ar raķetēm un lidrobotiem, kas tiek izmantot...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits