Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pretterorisma cīņa nesekmīga

Ja dzīvojat Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā vai Somijā, jums ir ļoti paveicies, jo mītat valstī, kuru tieši neietekmē pasaulē strauji augošās terorisma aktivitātes. Pagājušajā nedēļā publiskotajā Globālā terorisma rādītājā (Global Terrorism Index) Latvija ierindota starp valstīm, kuras teroristi neapdraud, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Lielākajā daļā pasaules šie draudi pēdējos gados kļuvuši par realitāti, ar kuru jārēķinās, pat izejot ikdienas gaitās uz ielas. Pagājušajā gadā teroristu uzbrukumos cilvēki gājuši bojā 60 pasaules valstīs. Pētījumu analizējošie eksperti ir vienisprātis, ka pēc 2001. gada 11. septembra terora aktiem ASV sāktais globālais karš pret terorismu nav mazinājis tā draudus - par spīti triljoniem dolāru, kas iztērēti militārās kampaņās Irākā, Afganistānā un citur.

Austrālijā bāzētais Ekonomikas un miera institūts (Institute for Economics and Peace) jaunākajā pētījumā secinājis, ka gada laikā terora aktos bojāgājušo skaits pasaulē pieaudzis par 61% - no 11 133 cilvēkiem 2012. gadā līdz 17 958 cilvēkiem 2013. gadā. Turklāt 80% no pasaulē terora aktos bojāgājušajiem zaudējuši dzīvību vien piecās valstīs - Irākā, Afganistānā, Pakistānā, Nigērijā un Sīrijā.

2013. gadā pasaulē uzskaitīti 9814 terora akti, kas ir par 44% vairāk nekā gadu pirms tam.

Irāka ir valsts, kuru visvairāk ietekmē terorisms, - tur gada laikā teroristu uzbrukumos bojāgājušo skaits pieaudzis par 164%, sasniedzot 6362. Starp valstīm, kuras visvairāk apdraud teroristi, ir arī Angola, Bangladeša, Burundi, Centrālāfrikas Republika, Kotdivuāra, Etiopija, Irāna, Izraēla, Mali, Meksika, Mjanma, Šrilanka, Uganda.

Uzbrukumu analīze parāda nepārprotamu tendenci - lielāko daļu terorisma aktivitāšu veic radikālie islāmistu grupējumi. Ap 66% bojāgājušo ir Islāma valsts, Boko Haram, Al Qaeda un Taliban uzbrukumu rezultāts.

Deutsche Welle komentētājs Greiems Lūkass atzīmē, ka šo kustību mērķis ir ar reliģiski motivētu vardarbību uzspiest savu islāma un tā likumu interpretāciju pret vairākuma iedzīvotāju gribu: "Šīs kustības savā būtībā ir totalitāras. Tas rada skaidru dilemmu: sarunas ar tām ne pie kā nenovedīs, jo pragmatiskiem risinājumiem nav vietas, sastopoties ar islāmistu ideoloģiju. Tajā pašā laikā, visticamāk, efektīvas nebūs arī militārās akcijas pret tām. Labākais variants ir mēģināt šādas kustības ierobežot, nevis iznīcināt."

Visu Jura Tihonova rakstu Pretterorisma cīņa nesekmīga lasiet pirmdienas, 24.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits