Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

PVO: Pasaulē dara pārāk maz smēķēšanas ierobežošanai

Atzīmējot Pasaules dienu bez tabakas, kārtējo reizi aktualizēta nepietiekamā cīņa ar tabakas izstrādājumu izplatību. Ķīnā un Indijā, kurās dzīvo ap 38% visas pasaules smēķētāju, trūkst informācijas par smēķēšanas kaitīgo iedarbību, uzsvērusi Pasaules Veselības organizācija (PVO). Vienlaikus izteikta atzinība par smēķētāju skaita samazināšanos ilgākā laika periodā.

"Smēķēšanas izplatība visā pasaulē samazinājusies no 27% 2000. gadā līdz 20% 2016. gadā, kas ir būtisks progress," izteicies PVO slimību profilakses nodaļas vadītājs Duglass Betčers. Vienlaikus pieaugušo smēķētāju skaits ir samērā stabils - šo ieradumu saglabājuši ap 1,1 miljardu pasaules iedzīvotāju, kas saistāms ar kopējo populācijas pieaugumu.

Ik gadu visā pasaulē ap septiņiem miljoniem cilvēku mirst tabakas izstrādājumu radīto problēmu dēļ, un ap 900 000 no viņiem bijuši pasīvie smēķētāji, apzinājusi PVO.

Kā ierasts, rūpnieciski attīstītās valstis demonstrējušas lielāku progresu smēķēšanas ierobežošanā kā jaunattīstības valstis, kas saistāms ar tabakas industrijas spēju prototies ierobežojumiem, kā arī informācijas trūkumu par tabakas izstrādājumu lietošanas postošo ietekmi, uzsvēris Betčers.

"Viens no galvenajiem faktoriem, kas zemas un vidējas attīstības valstīs traucē ierobežot smēķēšanu, ir tabakas industrijas spēja piesaistīt jaunu smēķētāju paaudzi ar savas produkcijas netraucētu tirdzniecību un jauniešiem pieņemamām piedāvāto produktu cenām," viņš turpināja.

Tomēr tabakas nozares noturība nav vienīgais faktors, ar ko jāsaskaras pasaules veselības sargsuņiem. PVO norāda, ka tādās valstīs kā Ķīna un Indija, kurās ir visvairāk tabakas lietotāju, daudzi cilvēki ir minimāli informēti par smēķēšanas letālo ietekmi uz veselību.

"Ķīnā pat 73% pieaugušo smēķētāju netic, ka tā izraisa insultu, bet 61% smēķētāju Ķīnā nezina, ka tabakas izstrādājumi saistāmi ar sirdslēkmes risku. Mēs cenšamies novērst šo plaisu," turpinājis organizācijas eksperts.

Oficiālā PVO statistika liecina, ka Ķīnā ir ap 307 miljoniem smēkētāju, bet Indijā - ap 106 miljoniem. "Šo valstu valdībām ir tiesības un vara aizsargāt savus iedzīvotājus no nevajadzīgām sirds slimībām," paudis Betčers.

Pasaules diena bez tabakas tiek atzīmēta kopš 1987. gada.

Top komentāri

aizsajūsmasaizrāvāselpa
a
Vēl vairāk aizliegumu, vēl vairāk parazitējošu struktūru, vēl vairāk kontrolējošo institūciju , kuras jau trešajā dienā pēc dibināšanas nesaprot savas eksistences jēgu un raugās apkārt izsalkušu skatienu... .
reptilis
r
Visi grib nopelnīt uz nikotīnatkarīgo rēķina!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits