Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Radīta substance, kas ir daudz spožāka un cietāka par dimantu

ASV zinātnieki laboratorijas apstākļos radījuši substanci, kas mirdz daudz spožāk un ir cietāka par dimantiem. Jaunā substance, kas nodēvēta par oglekli-Q, radīta Ziemeļkarolīnas Universitātē, apstrādājot oglekli ar lāzerstariem, vēsta CNN.Ogleklis lāzera iedarbībai tiek pakļauts vien 200 nanosekundes jeb 200 sekundes miljonās daļas, taču tas ir gana, lai daļiņas uzkarsētu līdz 3700 grādu pēc Celsija temperatūrai.

Zinātnieki norāda, ka tā ir teju divreiz augstāka temperatūra par to, kādā pirms miljoniem gadu dabā izveidojās dimanti. Pēc straujās uzkarsēšanas ogleklis tiek uzreiz strauji atdzesēts, tādējādi tā atomi sakārtojas jaunā kristāliskajā struktūrā. Rezultātā radīta jauna substance, kas, iespējams, uz Zemes nekad iepriekš nav eksistējusi."Mēs esam radījuši oglekļa trešo cietā agregātstāvokļa paveidu (iepriekšējie divi - grafīts un dimants). Šādu substanci atrast dabā varētu būt iespējams tikai dažu planētu kodolos," apgalvo Ziemeļkarolīnas Universitātes zinātnieks un jaunatklājuma viens no autoriem Džejs Narajans.Ogleklim-Q piemīt arī vairākas unikālas īpašības. Tas atstaro pat niecīgāko gaismas daudzumu, un tā dzidrība pārspēj jebkuru dimantu. Turklāt jauno substanci, atšķirībā no dimantiem, iespējams magnetizēt.Kā vienu no pielietojumiem pētnieki min izmantošanu ārkārtīgi gaišu un dzidru elektronisko displeju ražošanā, turklāt saskatītas arī iespējas oglekli-Q likt lietā medicīnas jomā - nanoadatu ražošanā un pat lētā un efektīvā pretvēža medikamentu izstrādē.Pašlaik gan pētnieki koncentrēsies uz jaunās substances padziļinātu izpēti, lai noteiktu, vai tam nepiemīt vēl kādas īpašības, par kurām paši radītāji pagaidām nezina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits