Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Rahojs noraida sarunu uzsākšanu par Katalonijas fiskālo neatkarību

Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs ceturtdien noraidījis sarunu uzsākšanu par Katalonijas fiskālo neatkarību, kas ļautu reģionam pašam iekasēt nodokļus un lemt par gūto ieņēmumu tērēšanu, ceturtdien pavēstīja Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass.

"Valdības [vadītāja] atbilde bija atklāta," pēc tikšanās ar Rahoju sacīja Mass, kurš ieradies Madridē, lai rosinātu uzsākt sarunas par sava reģiona fiskālo autonomiju. "Man atbildot, viņš sacīja, ka nav pienācis brīdis runāt par Katalonijas fiskālo paktu."

Lai gan Rahojs bijis sirsnīgs, viņu saruna nav pieņēmusi virzienu, uz kuru bija cerējis Katalonijas premjers. "Tas negāja labi, un es neesmu apmierināts, vai, izsakoties precīzāk, esmu apbēdināts," atzina Mass, kurš pārstāv kataloņu mēreno nacionālistu aliansi "Konverģence un savienība" (CiU). "Manuprāt, Katalonijai un tās attiecībām ar pārējo valsti būtu bijis svarīgi, ka Spānijas valdība nepārprotami paver durvis sarunām par fiskālo paktu."

Masa vizīti Madridē iedvesmoja Katalonijas neatkarības atbalstītāju masu demonstrācija, kas pagājušajā nedēļā notika Barselonā un kurā piedalījās pusotrs miljons cilvēku. Katalonija nodrošina piektdaļu no Spānijas iekšzemes kopprodukta (IKP), un daudzi kataloņi uzskata, ka reģions centrālajai valdībai dod daudz vairāk nekā saņem pretī. Pagājušajā mēnesī Katalonija bija spiesta vērsties pie Madrides ar lūgtu piešķirt piecus miljardus eiro, kas ļautu segt reģiona 40 miljardus lielā parāda apkalpošanas izdevumus.

Neskatoties uz Rahoja noraidošo attieksmi, Mass ļāvis noprast, ka negrasās atkāpties no savām prasībām. "Tā kā tas šodien negāja labi, mums Katalonijā acīmredzot to būs dziļāk jāapsver. Mēs to darīsim," uzsvēra Mass.

Vairāki spāņu laikraksti norādījuši, ka Katalonijas valdība, reaģējot uz Rahoja atteikumu uzsākt sarunas, varētu izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu notikt jau 25.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits