Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rīkos ārkārtas tikšanos, lai runātu par Āfrikas cūku mēri

 Saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatības pieaugumu un atkārtotu uzliesmojumu mājas cūkām 10.jūlijā Viļņā plānota trīs Baltijas valstu un Polijas amatpersonu un veterināro ekspertu sanāksme, pēc tikšanās ar Eiropas veselības un pārtikas nekaitīguma komisāru Vīteni Andrjukaiti informēja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Komisārs norādījis, ka sanāksmes laikā viņu interesēšot visu uzaicināto valstu speciālistu diskusijas par slimības ierobežošanas rezultātiem, kā arī ieteikumi, kā rezultātus uzlabot. Komisāram saistošas šķiet atziņas un secinājumi, kas var palīdzēt novērtēt katra veiktā pasākuma nozīmību. Tāpat būtiska ir arī gūtā pieredze, lai sagatavotu iespējami reālas vadlīnijas šīs slimības apkarošanai un ierobežošanai.

Sarunā ar Andrjukaiti Dūklavs akcentēja, ka Latvija joprojām veic pastiprinātu mājas un mežacūku uzraudzību, kā arī kravu un privātpersonu bagāžas kontroli uz valsts austrumu robežas, lai nepieļautu slimības ierosinātāju ievešanu ar dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, kas pirkti Krievijā un Baltkrievijā.

Kā ziņots, 16.jūnijā Daugavpils novada Dubnas saimniecībā konstatēts šogad pirmais ĀCM saslimšanas gadījums 18 mājas cūkām. Inficēšanās cēlonis bija svaigi pļautas zāles izbarošana. Visas cūkas iznīcinātas, savukārt dzīvnieku atliekas sadedzinātas īpašajā iekārtā Lauceses pagastā.

Iepriekšējo reizi ĀCM cūkām piemājas saimniecībās tika konstatēts pērn 17.septembrī. Līdz tam tika atklātas inficētas 72 cūkas trīs novadu desmit saimniecībās, bet kopumā slimības dēļ nācās iznīcināt 564 mājas cūkas.

Savukārt slimo mežacūku skaits šogad pieaudzis līdz 291 dzīvniekam 19 novadu 44 pagastos. Tikmēr kopš kaites uzliesmojuma kopumā saslimušas 508 mežacūkas.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits