Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Romnijs gatavojas cīņai ar Obamu

Mita Romnija ceļā šķēršļu vairs nav - viņa galvenais konkurents cīņā par republikāņu partijas nomināciju novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Riks Santorums ir nolēmis izstāties. Konservatīvais politiķis no M. Romnija iegūto delegātu balsu ziņā atpalika tik tālu, ka viņam nebija cerību šo starpību sadeldēt līdz pēdējām republikāņu priekšvēlēšanām 26. jūnijā Jūtas štatā.

R. Santoruma izstāšanās faktiski nozīmē, ka vairāk nekā pusgadu pirms 6. novembrī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām ir sākusies M. Romnija un pašreizējā prezidenta no demokrātu partijas Baraka Obamas sacīkste par amerikāņu balsīm.

Aizkustināja sirdis

Vēl dažas nedēļas pirms republikāņu priekšvēlēšanu maratona sākuma aptaujas ne tuvu neprognozēja panākumus, ko turpmākajos mēnešos piedzīvoja bijušais Pensilvānijas štata senators R. Santorums. Tomēr jau pirmās priekšvēlēšanas, kas 3. janvārī norisinājās Aiovā, nesa pārsteigumu, jo uzvaru guva tieši šis pārliecinātais kristietis un sociāli konservatīvais politiķis, kurš iestājas pret abortiem un homoseksuāļiem bruņotajos spēkos.

Pēc negaidītā triumfa R. Santorumam vajadzēja nolaisties uz zemes, jo turpmākajās četrās priekšvēlēšanās viņam neizdevās ierindoties augstāk par trešo vietu. Uz uzvaru takas 53 gadus vecais politiķis atgriezās 7. februārī, kad uzvarēja priekšvēlēšanās Kolorādo, Minesotā un Misūri. Kopumā viņš uzvarēja 11 priekšvēlēšanās, iegūstot 285 delegātu balsis.

«Jā, mēs daudz koncentrējāmies uz jautājumiem, kas skar ģimeni, cilvēka cieņu un morālu sabiedrību, kāda ir Amerika,» savā otrdienas paziņojumā par izstāšanos no cīņas sacīja R. Santorums. «Mēs uzvarējām citādi, jo aizkustinājām sirdis. Mēs aizskārām lietas, par kurām, ja būsim atklāti, daudzi nevēlas runāt.»

R. Santorums izslēdza savu kandidatūru no iespējas kļūt par republikāņu partijas nominantu, tomēr paziņoja, ka «cīņa vēl nav galā». Ar to viņš, iespējams, apstiprināja savu atbalstu republikānim, kurš novembrī stāsies pretī B. Obamam, vai arī pieteica sevi cīņai par partijas nomināciju 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās, ja šogad tajās neuzvarēs viņa partijas biedrs.

Viņš neminēja konkrētus iemeslus, kāpēc ir izšķīries neturpināt dalību priekšvēlēšanās. ASV mediji domā, ka viens no iemesliem bija problēmas ar kampaņas finansējumu, kas viņam bija nesalīdzināmi mazāks nekā M. Romnijam.

Vēl ticamāk, ka R. Santorums par šādu soli izšķīries, jo baidījās no sakāves 24. aprīlī paredzētajās priekšvēlēšanās dzimtajā Pensilvānijā. 2006. gadā viņš tur zaudēja demokrātu partijas kandidātam cīņā par štata vietu Senātā, kur bija strādājis kopš 1995. gada. Vēl viens fiasko Pensilvānijā nozīmētu R. Santoruma politiskās karjeras beigas.

Jāpiesaista konservatīvie

M. Romnijs neslēpa gandarījumu par R. Santoruma lēmumu. «Šī man ir bijusi laba diena. Senators Santorums nolēma neturpināt savu kampaņu. Mēs apmainījāmies ar domām par nākotni un vienojāmies, ka esam ieinteresēti redzēt valsts nostāšanos uz cita ceļa,» M. Romnija teikto citē The New York Times. Pirms sava lēmuma paziņojuma R. Santorums esot sazvanījies ar M. Romniju.

Līdz ar R. Santoruma izstāšanos M. Romnijs ir palicis bez vērā ņemamiem konkurentiem, jo bijušais ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Ņūts Gingričs un kongresmenis Rons Pols līdz šim nav spējuši iegūt plašu vēlētāju atbalstu.

Tomēr nevar teikt, ka turpmākās priekšvēlēšanas ir tikai formalitāte, jo M. Romnijam būs cītīgi jāstrādā, lai iegūtu 1144 delegātu balsis, kas nepieciešamas, lai 27. augustā notiekošajā republikāņu konventā iegūtu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās. Līdz šim M. Romnijs ir ieguvis 661 delegāta balsi, vēsta AP.
Vēl smagāks darbs viņu sagaida, lai piesaistītu konservatīvo republikāņu atbalstu. Daudzi no viņiem uzskata, ka M. Romnijs ir pārāk mērens tādos jautājumos kā abortu aizliegšana un kontracepcijas pieejamības ierobežošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits