Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sākotnējās prognozes: Tunisijas vēlēšanās uzvarējuši mērenie islāmisti

Tunisijas mērenie islāmisti pirmdien paziņojuši, ka pirmajās vēlēšanās, kas notikušas pēc ilggadējā autoritārā režīma gāšanas, viņu partija, domājams, guvusi uzvaru, lai gan oficiālā balsu skaitīšana joprojām turpinās.

Arī vairums citu aplēšu liecina, ka Konstitucionālās sapulces vēlēšanās visvairāk balsu saņēmusi islāmistu partija "Ennahda" ("Renesanse"). Šāds iespējamais iznākums satraucis sekulāristus, un izskanējušas bažas, ka līdzīgs scenārijs varētu atkārtoties arī citās valstīs, kurās notiek režīma maiņa, kuru ievadījis tā dēvētais Arābu pavasaris.

Balsošanas rezultāti atsevišķos vēlēšanu apgabalos, par kuriem ziņojis Tunisijas radio, liecina, ka vadībā izvirzījusies "Ennahda", taču labus panākumus guvis arī kreisi centriskais Republikas partijas kongress.

"Ennahda", kas izmantojusi partiju pārstāvjiem piešķirtās tiesības novērot balsu skaitīšanu, vēsta, ka pašu islāmistu aprēķini apstiprina šo tendenci.

"Rezultāti "Ennahda" ir ļoti labi. Mēs nevēlamies pievērsties sīkumiem, taču ir skaidrs, ka "Ennahda" dažos gadījumos guvusi panākumus, kas pielīdzināmi balsojumam ārvalstīs," norādīja islāmistu partijas pārstāvis.

Ārvalstīs dzīvojošie tunisieši pie vēlēšanu urnām devās jau pirms svētdien notikušās balsošanas pašā Tunisijā, un, pamatojoties uz pašu veiktās balsu skaitīšanas neoficiālajiem rezultātiem, "Ennahda" paziņojusi, ka ārvalstīs islāmisti ieguvuši vismaz pusi no nodotajām balsīm.

""Ennahda" bija pirmajā vietā visos vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs," uzrunājot partijas aktīvistu sanāksmes dalībniekus, paziņoja "Ennahda" kampaņas vadītājs Abdelhamids Džlazi. "Mēs saņēmām vairāk nekā 50 procentus."

Jāatgādina, ka svētdien notikušajās Tunisijas Konstitucionālās sapulces vēlēšanās piedalījušies 90% reģistrēto vēlētāju.

No 4,1 miljona vēlēšanām reģistrēto vēlētāju balsošanā piedalījušies 90%, apliecināja vēlēšanu komisijas ģenerālsekretārs Bubaker Bethabets. Dati par vēlētāju aktivitāti 3,1 miljona nereģistrēto vēlētāju vidū, kam arī bija vēlēšanu tiesības, nav pieejama.

Ņemot vērā negaidīti lielo balsotāju skaitu, vēlēšanu komisija atzinusi, ka oficiālie rezultāti, iespējams, pirmdien vēl netiks paziņoti.

Asambleja, kurā būs 217 delegāti, izstrādās konstitūciju un iecels pagaidu valdību. Tās pilnvarās būs arī likumu un budžeta pieņemšana, kā arī parlamenta un prezidenta vēlēšanu izsludināšana.

Rietumu diplomāti pauž pārliecību, ka "Ennahda" neiegūs absolūto vairākumu Konstitucionālajā sapulcē un ka islāmistiem nāksies vienoties ar sekulāri noskaņotajām partijām.

"Ennahda" līderis Rašids Ghanuči, kurš 22 gadus pavadījis, dzīvodams trimdā Lielbritānijā, apgalvo, ka viņa vadītā partija cenšas līdzināties Turcijas premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana mēreno islāmistu partijai.

Viņš sola, ka islāmisti respektēšot sieviešu tiesības un necentīšoties uzspiest tunisiešiem nekādu privātās dzīves morālo kodeksu.

Tomēr iespēja, ka islāmisti iegūs ievērojamu ietekmi jaunajā valdībā daļā tuniesiešu rosina satraukumu. Tunisijas sekulārisma tradīcija izsekojama līdz pat tās neatkarības pasludināšanas brīdim, un valsts pirmais prezidents savulaik parandžu nosaucis par "odiozu lupatu".

Kad Ghanuči svētdien iznāca no vēlēšanu iecirkņa, kurā viņš tika balsojis, islāmistu līderi sagaidīja vairāki desmiti protestētāju, kas skandēja: "Vācies!" un "Tu esi terorists un slepkava. Lasies atpakaļ uz Londonu!"

Vienlaikus pastāv cerības, ka "Ennahda" necentīsies īpaši nenovērsties no tunisiešu vairākuma visai vaļīgās attieksmes pret tādiem islāmā esošiem ierobežojumiem kā, piemēram, alkohola lietošana.

"Šorīt es balsoju par "Ennahda", bet vakarā es gatavojos izdzert pāris aliņu," atzina kāds gados jauns vīrietis no Tunisas strādnieku priekšpilsētas Etademas.

Tikmēr eksperti norāda, ka pašā "Ennahda" pastāv domstarpības starp mērenās līnijas piekritējiem un radikālāk noskaņotajiem islāmistiem. Lai gan islāmistu stingrās līnijas piekritēju skaits Tunisijā ir neliels, tā dēvētie salafisti pēdējā laikā kļuvuši īpaši aktīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits