Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Saūda Arābija pirms pamiera veic uzlidojumus Jemenas galvaspilsētai

Saūda Arābijas vadītā koalīcija otrdien dažas stundas pirms pamiera sākuma veica uzlidojumus huti nemiernieku pozīcijām Jemenas galvaspilsētā Sanā.

Iedzīvotāji vēsta, ka dzirdējuši sprādzienus un redzējuši dūmus paceļamies no Sianas militārās bāzes, parlamenta augšpalātas un pozīcijām Sanas Soufanas rajonā.

Pagaidām ziņu par bojāgājušajiem nav, bet pirmdienas uzlidojumos munīcijas noliktavām galvaspilsētā dzīvību zaudēja 19 cilvēki un 209 tika ievainoti, vēsta Veselības ministrija.

Pēc triecieniem munīcijas noliktavām gruveši un eksplodējošas raķetes lidoja pāri tuvējiem dzīvojamiem rajoniem. Tiek ziņots, ka tika sagrautas vairākas mājas un daļēji viena no Sanas slimnīcām.

Piecu dienu ilgu humāno ugunspārtraukšanu ierosināja Saūda Arābijas vadītā koalīcija, un tai piekrita nemiernieki un viņu sabiedrotie Jemenas armijā. Ugunspārtraukšanai jāstājas spēkā plkst.23 pēc vietējā un Latvijas laika.

Palīdzības organizācijas, kuras brīdinājušas par humānās katastrofas tuvošanos, cer, ka pamiers ļaus valstij piegādāt ļoti nepieciešamo degvielu un pārtiku.

Lielbritānijas labdarības organizācija "Oxfam" iepriekš norādījusi, ka Jemenā 80 līdz 100 procenti galveno pārtikas produktu tiek importēti.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija uzskata, ka gandrīz 16 miljoniem cilvēku vai apmēram 60 procentiem Jemenas iedzīvotāju patlaban ir nepieciešama humānā palīdzība.

Degvielas trūkums sūkņu un ģeneratoru darbināšanai apdraud arī ūdensapgādi un medicīnisko aprūpi.

ANO vēsta, ka konfliktā nogalināti apmēram 1500 cilvēku, no kuriem vismaz 646 ir civiliedzīvotāji.

Saūda Arābija un tās sunnītu arābu sabiedrotie gaisa triecienus pret šiītu huti nemierniekiem sāka marta beigās, kad huti ieņēma Adenu un piespieda bēgt prezidentu Abedrabo Mansuru Hadi.

Kopš Hadi aizbēgšanas pret huti nemierniekiem valsts dienvidos, vidienē un austrumos turpinājuši cīnīties vietējās zemessardzes un cilšu karotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits