Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Savienotajās Valstīs izstrādāti pašvadošos ložu prototipi

ASV Sandijas Nacionālās laboratorijas (SNL) speciālisti izstrādājuši vairākus pašvadošās lodes (Self-Guided Bullet) prototipus, vēsta izdevums DefPro. Jaunā munīcija, kas pēc ārējā izskata atgādina šautriņas, ir paredzēta mazkalibra gludstobra ieročiem un spēj sasniegt mērķus līdz diviem tūkstošiem metru lielā attālumā. Lodes uzvedināšanu mērķim nodrošina lāzera stars.

Pašvadošos ložu izstrādes projekta vadītāji ir Reds Džonss (Red Jones) un Braians Kasts (Brian Kast). Jaunā munīcija jau ir vairākkārt izmēģināta poligonā un lodes uzrādījušās augstu precizitāti. Jāpiebilst, ka pašvadošos munīciju SNL speciālisti konstruējuši no komponentiem, kas brīvi pieejami tirgū.

Jaunas lodes garums ir 10,2 centimetri. Munīcijas priekšējā daļā ir izvietots optiskais sensors, bet lodes korpusā – astoņu bitu čips, kam ir jāapstrādā no optiskā sensora pienākošie dati. Kontroli pār lodes trajektoriju nodrošina mikroskopiskas stūres, kas atrodas munīcijas pamatnē. Savukārt lodes aerodinamisko stabilitāte nodrošina uz tās priekšdaļu novirzīts smaguma centrs un jau pieminētās mikrostūres.

Mikrostūres izslīd no lodes korpusa brīdī, kad tā pēc šāviena pamet stobru. Atbilstoši sākotnējiem aprēķiniem, izmantojot patronā mūsdienu pulveri, iespējams panākt lodes lidojuma ātrumu 2,6 tūkstoši kilometru stundā (2,1 ma).

Izmantojot datormodelēšanu, SNL speciālisti noskaidrojuši, ka tūkstoša metru lielā attālumā parasta lode novirzās no mērķa apmēram par deviņiem metriem, savukārt pašvadošās lodes pieļautā novirze analoģiskos nosacījumos ir tikai 0,2 metri. Jāpiebilst, ka izmēģinājumu gaitā šaušana ar jaunajām lodēm notika naktī, pie kam munīcija tika aprīkota ar gaismas diodēm, lai varētu redzēt lidojumu trajektorijas. Lodes izmēģinājumi redzami šeit.

Pašlaik SNL nodarbojas ar privātas kompānijas, kura piekristu finansēt projektu, meklējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits