Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Savienotās Valstis autortiesību vārdā uzbrūk failu apmaiņas servisam Megaupload

ASV Virdžīnijas štata prokuratūra pieņēmusi lēmumu slēgt failu apmaiņas servisu Megaupload, uzskatot, ka tas pārkāpj likumu par autortiesībām, vēsta aģentūra AFP. Kā uzskata apsūdzība, resursa darbības dēļ autortiesību īpašnieku zaudējumi ir pārsnieguši 500 miljonus ASV dolāru. Apsūdzības ir uzrādītas septiņām fiziskām, kā arī divām juridiskām personām – korporācijām Megaupload Limited un Vestor Limited.

Apsūdzētajiem, kuru vidū ir arī Megaupload dibinātājs Kims Dotkoms (Kim Dotcom), draud līdz 20 gadiem ilgs cietumsods par noziedzīgu īpašuma sagrābšanu, līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods par sazvērestību ar mērķi pārkāpt autortiesības un līdz 20 gadiem ilgs cietumsods par naudas atmazgāšanu.

Pēc ASV FIB un Tieslietu ministrijas pieprasījuma, K. Dotkoms un vēl trīs citi apsūdzētie 19. janvārī tika apcietinātie Oklendā, Jaunzēlandē. Tika aizturēti arī 38 gadus vecais Vācijas pilsonis Finns Batato, kurš ir kompānijas mārketinga vadītājs, 40 gadus vecais Vācijas pilsonis un vietnes tehniskais vadītājs, līdzdibinātājs un direktors Matiass Ortmanns, un 29 gadus vecais Nīderlandes pilsonis Brams van der Kolks, kurš pārrauga programmēšanu. Amatpersonas lēš, ka viņu oficiālas izdošanas process var ilgt gadu vai pat vairāk. Tāpat iesaldēti viņu banku aktīvi, kopumā aptuveni 50 miljoni ASV dolāru.

Vēl trīs apsūdzētie izsludināti meklēšanā, tostarp Igaunijas pilsonis Andruss Nemms, kurš ir vietnes izstrādes programmatūras nodaļas vadītājs un Turcijas un Igaunijas iedzīvotājs, kā arī 35 gadus vecais Slovākijas pilsonis Juliuss Bencko, kurš ir vietnes grafiskais dizainers, un 39 gadus vecais Vācijas pilsonis Svens Ehternahs, kuš ir vietnes biznesa attīstības vadītājs.

37 gadus vecais Kims Dotkoms, īstajā vārdā Kims Šmitcs (Kim Schmitz) ir dzimis Vācijā, viņam ir Somijas un Vācijas pilsonības, taču dzīvoja Megaupload izveidotājs Honkongā un Jaunzēlandē. Megaupload ar štāba mītni Honkongā tika nodibināts 2005.gadā.

Megaupload bija unikāla ne vien tās lieluma un satura ziņā, bet arī tāpēc, ka to atbalstīja ievērojami mūziķi un citas izklaides industrijas slavenības, kas pašas bieži kļūst par autortiesību pārkāpumu upuriem. Tā ļāva lietotājiem par velti lejupielādēt filmas, telešovus, spēles, mūziku un citu saturu, bet pieprasīja samaksu par ātrāku lejupielādi vai papildu saturu. Megaupload arī bija 13. visvairāk apmeklētā interneta vietne pasaulē. Tā lepojās ar 150 miljoniem reģistrētu lietotāju un apmēram 50 miljoniem apmeklējumu dienā.

Pēc ziņām par Megaupload.com slēgšanu hakeru grupa Anonymous ceturtdien ielauzās ASV Tieslietu ministrijas un FIB vietnēs, paralizējot to darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits