Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 14. jūnijs
Saiva, Santis, Sentis, Tija, Saivis

Sievietes vairāk sūdzas par uzmākšanos

Ņujorkā no mājas aresta atbrīvotais bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Stross-Kāns, kurš tiek apsūdzēts izvarošanas mēģinājumā, nu būs spiests cīnīties ar līdzīgām apsūdzībām arī dzimtenē Francijā, kur pēdējo mēnešu laikā tiesībsargājošās iestādes esot saņēmušas neierasti daudz sieviešu iesniegumu par seksuāla rakstura uzbrukumiem.

Cīniņš uz grīdas

Franču žurnāliste un rakstniece Tristāna Banona šonedēļ paziņoja, ka iesniegs prokuratūrā sūdzību pret D. Strosu-Kānu par mēģinājumu viņu izvarot. 28 gadus vecā sieviete apgalvo, ka incidents noticis 2003. gada februārī politiķim piederošajā Parīzes dzīvoklī, kur T. Banona bija ieradusies viņu intervēt.

Jau pats sarunas sākums bijis dīvains, jo vīrietis sacījis, ka vēlas, lai intervijas laikā žurnāliste turētu viņa roku, bet pēc tam meties viņai virsū kā «šimpanze riesta laikā».

Viņi nokrituši uz grīdas, kur sācies pamatīgs cīniņš, jo D. Stross-Kāns centies ar varu attaisīt T. Banonas krūšturi, bet pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem gribējis novilkt viņai džinsus. «Kad sapratu, ka viņš patiešām vēlas mani izvarot, sāku viņam spert ar kājām. Biju panikā,» jaunā sieviete stāsta intervijā, kas publicēta iknedēļas izdevuma L'Express jaunākajā numurā.

Beidzot saņēmās runāt

Rakstniece apgalvo, ka nav vērsusies policijā jau toreiz, jo apkārtējie teikuši, ka viņa neko nepanāks pret tik ietekmīgu cilvēku kā D. Stross-Kāns, bet visvairāk T. Banonas lēmumu ietekmējusi māte, kas ir augsta ranga politiķe Sociālistu partijā, kuras biedrs ir arī bijušais SVF šefs. Viņa bažījusies, ka lietas nākšana atklātībā var kaitēt meitas karjerai.

2007. gadā T. Banona kādā televīzijas sarunu šovā stāstīja par gadījumu, kad augsta ranga politiķis ievilinājis viņu dzīvoklī, sakot, ka vēlas tur sniegt interviju, un tad uzbrucis.

Raidījuma ierakstā brīdī, kad sieviete nosaukusi politiķa vārdu, tas bijis notušēts ar speciālu skaņas signālu, un skatītāji to nav dzirdējuši, raksta AFP. Tomēr 2008. gadā žurnāliste sarunā ar interneta portālu AgoraVox apliecināja, ka stāsts bijis par D. Strosu-Kānu.

Jaunā sieviete stāsta, ka D. Strosam-Kānam ASV izvirzītās apsūdzības «iespējams, bija iespēja tikt uzklausītai». «Ja kādu dienu vēlos pielikt punktu ellei, kas ir turpinājusies astoņus gadus, lieta jāizskata tiesā,» uzskata T. Banona. «Apzinos, ka šādos gadījumos, kad tiek konfrontēts vienas personas apgalvotais ar citas personas teikto, turklāt, ja ir iesaistīta tik pazīstama persona, aizdomās turētie parasti tiek atbrīvoti.»

T. Banonas advokāts Dāvids Kubī pirmdien paziņoja, ka sūdzību prokuratūrai nosūtīs otrdien, bet tiesībsargājošā iestāde to saņemšot trešdienas rītā. «Pastrādātās darbības ir ļoti nopietnas,» uzskata D. Kubī.

D. Stross-Kāns rakstnieces apsūdzības ir noraidījis un licis saviem advokātiem iesniegt tiesā prasību par apmelošanu. Bijušais SVF vadītājs pagājušajā piektdienā tika atbrīvots no mājas aresta, jo tiesa ņēma vērā izmeklētāju bažas, ka Ņujorkas viesnīcas istabene, kas apgalvo, ka D. Stross-Kāns centies viņu izvarot, ir sniegusi melīgas liecības.

Sievietēm jāmainās

Tikmēr Francijas sieviešu tiesību aizstāvji ir gandarīti, ka mediju lielā uzmanība D. Strosa-Kāna lietai vairojusi daiļā dzimuma drosmi saņemties un ziņot likumsargiem par pārciestiem seksuāliem uzbrukumiem.

Apvienība pret vardarbību pret sievietēm informē, ka tā kopš maija, kad Ņujorkā tika aizturēts D. Stross-Kāns, saņēmusi daudz vairāk iesniegumu par seksuālo uzmākšanos darbavietā un seksuālo vardarbību ģimenē.

«Pēkšņi parādās aizvien vairāk paziņojumu par seksuālo vardarbību darbavietā. Ir dubultojies iesniegto sūdzību skaits, un vairums šo sieviešu ir gatavas vērsties tiesā,» organizācijas vadītāja Merilina Baldeka atklāj britu raidorganizācijai BBC.

Savukārt modes izdevuma Elle redaktore Valerī Toraņana uzskata, ka franču sievietēm reizi par visām reizēm jābeidz uzskatīt par normu kolēģu vīriešu seksuālā uzmākšanās, jo bieži vien vīrieši izmantojot arhaisko atrunu, ka sievietes ar savu pavedinošo izskatu vai uzvedību pašas izprovocējot pretējo dzimumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits