Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sji aicina pastiprināt Ķīnas un Ziemeļkorejas attiecības

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins vēlas paaugstināt attiecības ar Phenjanu, otrdien ziņoja Ziemeļkorejas valsts mediji.

"Tradicionālā Ķīnas un Ziemeļkorejas draudzība ilgstoši ir izturējusi starptautiskās situācijas izmaiņas," Sji pauda vēstījumā Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam, kuru publiskoja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra "Korean Central News Agency" (KCNA).

Sji norādīja, ka pašreizējā starptautiskā un reģionālā situācija "nopietni mainās un ir kļūst sarežģīta". Ķīnas prezidents Ziemeļkorejas līderim solīja, ka "es turpināšu paaugstināt abu pušu draudzību un sadarbību".

Ķīnas prezidenta vēstījums izskanēja dažas stundas pirms tam, kad G7 valstu ārlietu ministri pieprasīja Ziemeļkorejai atturēties no turpmākiem kodolizmēģinājumiem un ballistisko raķešu palaišanas, brīdinot, ka pasaules lielvaru reakcija būs stingra.

"Uz tādām darbībām starptautiskajai sabiedrībai ir jāatbild ātri, vienoti un stingri, cita starpā jāpastiprina ANO Drošības padomes pieņemtie nozīmīgie pasākumi," teikts G7 valstu ārlietu ministru sanāksmes Japānā komunikē.

Phenjana šogad veikusi vairākus aizliegtu ieroču izmēģinājumus, arī palaidusi vairākas no savām spēcīgākajām starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja lepojās, ka esot veiksmīgi izmēģinājusi jaunu cietās degvielas starpkontinentālo raķeti, kas "krasi uzlabošot" valsts kodolspējas pretuzbrukumam.

Ķīna ilgstoši ir Ziemeļkorejas sabiedrotā un galvenais ekonomikas balsts. Abu valstu attiecības nostiprinājās Korejas kara asinsizliešanā, kad Ķīnas līderis Mao Dzeduns nosūtīja uz pussalu miljoniem "brīvprātīgo" cīņai pret ASV vadītajiem ANO spēkiem.

Mao savulaik sacīja, ka abas valstis ir tik tuvas kā "lūpas un zobi". Lai gan gadu gaitā Ķīnas un Ziemeļkorejas attiecības ir bijušas svārstīgas, Ziemeļkorejas un ASV sarunu izjukšana ir nostiprinājusi to aliansi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits