Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Enings turpināja aizstāvēt savu pozīciju arī plašas kritikas un nosodījuma priekšā

Slaktiņš Jaunzēlandē: Labējais senators notikušajā vaino musulmaņu imigrantus

Pēc notikušā uzbrukuma divās mošejās Jaunzēlandes pilsētā Kraistčērčā, kur ar pusautomātiskajām triecienšautenēm un bisi bruņojies vīrietis aukstasinīgi nošāva vismaz 49 cilvēkus, ar neētiskiem komentāriem izcēlies Austrālijas Kvīsnlendas štata senators Freizers Enings. Paziņojumā pēc notikušā viņš asinsizliešanā vainoja musulmaņus, izpelnoties nosodījumu arī no Austrālijas premjera Skota Morisona, kurš Eninga pausto nosauca par "pretīgu".

Enings, kā vietnē Twitter raksta izdevuma Brisbane Times politisko ziņu žurnāliste Felisitija Koldvela, pie amata tika tikai tāpēc, ka dubultpilsonības dēļ amats tika liegts partijas One Nation pārstāvim Malkomam Robertsam. 

Senators paziņojumā sākumā nosoda uzbrukumus, norādot, ka "iestājas pret jebkāda veida vardarbību mūsu sabiedrībā," taču uzreiz turpina ar musulmaņu imigrācijas vainošanu. "Kaut šāda veida rīcības nav attaisnojamas, tās vienīgi parāda, ka Austrālijā un Jaunzēlandē spēkā arvien pieņemas baiļu atmosfēra musulmaņu klātbūtnes dēļ."

Senators turpina: "Kā vienmēr, kreisā spārna politiķi un mediji notikušajā vainos ieroču aprites likumus un tos cilvēkus, kuriem ir nacionālistiski uzskati, bet tās ir klišejiskas muļķības. Patiesais asinsizliešanas iemesls ir imigrācijas programma, kas pieļāvusi musulmaņu fanātiķu imigrāciju Jaunzēlandē. Izteikšos skaidri - kaut musulmaņi šodien bija upuri, parasti tieši viņi ir uzbrucēji. Visā pasaulē musulmaņi savas ticības vārdā ar plašu vērienu slepkavo cilvēkus. [..] Patiesība ir tāda, ka islāms nav kā jebkura cita reliģija. Tas ir reliģiskais analogs fašismam."

Senatora paziņojums izraisījuši nosodījuma vilni sociālajos tīklos, un tam uzmanību pievērsušas arī valsts augstākās amatpersonas.

Premjers Morisons Eninga pausto raksturoja kā pretīgu, norādot, ka "šādiem uzskatiem nav vietas Austrālijā, un vēl jo mazāk Austrālijas parlamentā."

Eninga viedokli komentējuši arī daudzi žurnālisti. Piemēram, ziņu diktore Patrīcija Karvelasa politiķa "izgājienu" raksturo kā centienus iegūt publicitāti uz traģēdijas rēķina. 

Senators gan vietnē Twitter turpināja aizstāvēt savu pozīciju. "Domāju, vai tad, kad kārtējo reizi uzbrukumus sarīkos musulmaņu teroristi, no kreisā spārna arī būs tikpat liels sašutums? Visticamāk, būs klusums vai runas par tā dēvētajiem "vientuļo vilku" gadījumiem, garīgu saslimšanu un tamlīdzīgi, bet nekādu saistību ar islāmu," tvītoja senators.

Jāatgādina, ka piektdien Jaunzēlandē bruņuvestē tērpies un ar vairākiem ieročiem bruņots vīrietis atklāja uguni divās mošejās, aukstasinīgi šaujot uz neapbruņotiem cilvēkiem, tostarp vairākas reizes šaujot jau uz zemē gulošiem un ievainotiem cilvēkiem. Uzbrucējs slaktiņu pārraidīja tiešraidē ar ķermenim piestiprinātas kameras palīdzību. Upuru skaits sasniedzis 49 cilvēkus.

Pēc notikušā policija aizturējusi gan šāvēju, gan trīs iespējamos līdzzinātājus - divus vīriešus un vienu sievieti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits